Maakaasu lämmitys | ilma-vesilämpöpumppu | Lämpöpartio Oy

Maakaasu lämmitys – kaasulämmityksen vaihto ilma-vesilämpöön

Maakaasun hinta on noussut vauhdilla viimeisten vuosien ja Ukrainan kriisin myötä. Lisäksi vuoden 2022 syksystä asti maakaasulämmityksen vaihtamisesta ekologisempiin muotoihin on voinut saada jopa 4000 euron Ely-avustuksen. Lue lisää!

Maakaasu lämmitys – kaasulämmityksen vaihto ilma-vesilämpöön

Moni maakaasulla taloaan lämmittävä on lähiaikoina tuskaillut nousevien lämmityskustannusten kanssa. Onneksi asiaan on olemassa helppoja ja kustannustehokkaita ratkaisuja, kuten ilma-vesilämpöpumppu.

Tässä artikkelissa kerromme maakaasulämmityksestä sekä sen vaihtamisesta ekologisempiin lämmitysmuotoihin. Käsittelemme artikkelissa seuraavia aiheita:

 1. Yleistä: maakaasu lämmitys
 2. Maakaasulämmityksen hinta ja hintakehitys
 3. Maakaasun korvaaminen ilma-vesilämmöllä
 4. Tuet maakaasulämmityksestä luopumiseen
 5. Mitä maakaasulämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöön maksaa?

Yleistä: Maakaasu lämmitys

Maakaasulämmitys ei ole Suomessa kovin yleinen pientalojen lämmitysmuoto, sillä maakaasua on tarjolla vain tietyillä paikkakunnilla, eli maakaasuverkostojen läheisyydessä. Suomessa arviolta noin 4000-5000 pientaloa lämpenee maakaasulla.

Maakaasu lämmitys on toiminnaltaan rinnastettavissa öljylämmitykseen, mutta se tuottaa noin 25 % vähemmän hiilidioksipäästöjä, on rikitön polttoaine ja sen hiukkaspäästöt ovat vähäiset. Tämän vuoksi joillain alueilla on aiemmin suosittu maakaasua. Maakaasu on kuitenkin uusiutumaton fossiilinen polttoaine.

Maakaasulla toimiva lämmitysjärjetelmä koostuu lämmityskattilasta, kaasupolttimesta ja vesikiertoisesta lämmitysverkostosta: patteri- tai lattialämmityksestä.

Maakaasulämmityksen hinta ja hintakehitys

Maakaasun hinta on noussut viime vuosina voimakkaasti, ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut maakaasun hintaa entisestään.

Pidemmällä aikavälillä seurattuna maakaasun ja energian hinnat ovat nousseet koko 2000-luvun ajan, joka on lisännyt ekologisempien ja omavaraisempien energia- ja lämmitysmuotojen kysyntää, kuten: ilma-vesilämpö, maalämpö sekä aurinkoenergia.

Alla näkyvällä kuvaajalla on esitettynä maakaasun hinta siirtoverkkoasiakkaille (ei sisällä veroja) ajalla tammikuu 2021 – syyskuu 2022. Kuvaajan data on Tillastokeskuksen tuottamaan. Tarkasteltujen kotitalouksien kulutus on ollut 27 778-277 777 MWh/vuosi.

 • Tammikuussa 2021 maakaasun hinta siirtoverkkoasiakkaille oli 23,39 €/MWh
 • Vuoden 2022 syyskuussa hinta oli 206,39 €/MWh
 • Nousua hintaan aikavälillä tuli siis 183,00 €/MWh
 • Maakaasun hinta nousi siis vuoden 2021-2022 aikana 782 %

 

Maakaasu lämmitys hinta

Maakaasun korvaaminen ilma-vesilämpöpumpulla

Maakaasulämmitys voidaan korvata kustannustehokkaalla ja ekologisella ilma-vesilämpöpumpulla. Ilma-vesilämpöpumpun asennukselle tärkein kriteeri on, että kiinteistössä on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, eli patteri- tai lattialämmitys. Ilma-vesilämpöpumppu voi toimia talon pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä ja sillä voidaan lämmittää sekä kiinteistö että tarvittu lämmin käyttövesi.

Ilma-vesilämpöpumppu koostuu kahdesta näkyvästä osasta – sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä – sekä näiden välissä ja sähkökaapille kulkevista vesi- ja sähkövedoista. Vaikka ulkoyksikkö on usein näkyvämpi osa, ohjataan järjestelmää sisäyksiköstä. Ilma-vesilämpöpumpun prosessiin tarvitaan sähköä, mutta se on määrältään hyvin pieni verrattuna muodostuvaan lämpöenergiaan. Tähän perustuu, miksi vesi-ilmalämpöpumppu säästää myös kiinteistön lämmistyskustannuksia.

Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan pienentää kodin energialaskua jopa 50-60 % ja se on hankintahinnaltaan edullisempi kuin esimerkiksi maalämpö, sillä ilma-vesilämpöä varten ei tarvitse porata kalliita lämpökaivoja (myöskään siis pihaa ei tarvitse remontoida).

Ilma-vesilämpöpumpun hyötyjä ovat:

 • Pumppu säästää lämmityskustannuksia jopa 50-60 %.
 • Se on ekologinen vaihtoehto lämmitykseen ja pienentää asumisen hiilijalanjälkeä
 • Lisää omavaraisuutta, jolloin et ole niin altis energiakustannusten nousulle
 • Edullinen verrattuna esim. maalämpöön

 

Tuet maakaasulämmityksestä luopumiseen

Maakaasulämmityksestä luopumiseen on saatavissa erilaisia tukia, joka tekee siitä tällä hetkellä houkuttelevaa ja edullista. Eri tukimuodoista on hyvä tietää se, että yhteen remonttiin voi saada kerrallaan yhdenlaista tukea.

Maakaasusta luopumista varten on syksystä 2022 saakka voinut jopa 4000 € Ely-avustuksen, joka on aikaisemmin ollut mahdollista vain öljylämmityksestä luopuville.

Maakaasulämmityksestä luopumiseen voi saada tällä hetkellä seuraavia tukimuotoja:

1. Kotitalousvähennys

  • Vähennys mahdollista työn osuudesta
  • Kotitalousvähennys on 40 % työn osuudesta (maks. 2 250 euroa).
  • Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli sitä voivat saada erikseen molemmat puolisot
  • Lue lisää kotitalousvähennyksestä verohallinnon sivuilta!

 

2. Ely-avustus pientalon kaasulämmityksestä luopumiseen

  • Ely-avustus 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään ilma-vesilämpöön, kaukolämpöön tai maalämpöön.
  • Lue lisää Ely-avustuksesta Elyn sivuilta!

 

3. ARA:n energia-avustus

   • ARA:n avustusta voi saada energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin.
   • Avustus 50 % hyväksytyistä kustannuksista, mutta enintään 4 000 tai 6 000 euroa.
   • Energiatehokkuuden arviointi mitataan E-lukulaskelmalla.
   • Mahdollisia avustuskohteita mm. lämmitysmuodon, ikkunoiden tai ovien vaihtaminen.
   • Lue lisää ARA-avustuksesta ARAn sivuilta!

 

Mitä maakaasulämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöön maksaa?

Heti alkuun muistutettakoon, että myös ilma-vesilämpöpumppu käyttää toimiakseen sähköä. Se on kuitenkin määrältään hyvin pieni verrattuna muodostuvaan lämpöenergiaan. Tähän perustuu, miksi vesi-ilmalämpöpumppu säästää myös kiinteistön lämmistyskustannuksia.

Yksittäisen ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna on keskimäärin noin 14 000 euroa ja hintaan vaikuttavat esimerkiksi pumpun tehokkuus ja koko sekä remontin laajuus.

Esimerkiksi kotitalousvähennyksen jälkeen ilma-vesilämpöpumppuremontin lopulliseksi hinnaksi jää noin 8 000–12 000. Lisäksi kannattaa muistaa, että ilma-vesilämpöpumppu pienentää sähkölaskuasi heti asennuksen jälkeen. Keskimäärin pumpun takaisinmaksuaika onkin noin 7 vuotta. Jos energiareontin maksaa kuukausierissä, voi sitä lyhentää näppärästi niillä lämmityslaskun säästöillä, joita pumppu välittömästi omistajalleen tuottaa.

Lue lisää hinnasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilp oikeasti maksaa?

 

Laske, mitä voisit säästää ilma-vesilämpöratkaisulla!

Kokeile säästölaskuriamme alla ja laske, kuinka paljon voisit säästää vaihtamalla ilma-vesilämpöön.