Ilma-vesilämpöpumpun hinta - Mitä VILP maksaa?

Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilppi oikeasti maksaa?

13.1.2022

Ilma-vesilämpöpumpun hintaan vaikuttaa muun muassa kiinteistön koko sekä mahdolliset muut remonttityöt. Lue lisää ilma-vesilämpöpumpun hinnasta, 2022 korotetusta kotitalousvähennyksestä ja muista mahdollisista avustuksista alta!

Ilmavesilämpöpumpun hintaan asennettuna (tai vilp:n kuten se usein lyhennetään) vaikuttaa muun muassa kiinteistön koko sekä mahdolliset muut remonttityöt, kuten kuuluuko remonttiin myös vanhan lämmitysjärjestelmän purku ja pois vienti.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna on noin 8 000–20 000 euroa ja hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • ilma-vesilämpöpumpun tehokkuus ja koko
 • remontin koko: pelkkä vesi-ilmalämpöpumppu, pelkkä asennus vai molemmat
 • kiinteistön tyyppi: onko kyseessä uudiskohde vai saneerauskohde, jossa myös vanhan järjestelmän mahdollinen purku
 • kiinteistön maantieteellinen sijainti: mitä pohjoisempi sijainti sitä suurempi lämmitystarve

Tukea hankintaan – alennusta ilma-vesilämpöpumpun hintaan

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaan on mahdollista saada erilaisia tukia. Huomion arvoista on, että kotitalousvähennyksen korvausprosentti ja maksimisumma nousivat vuoden 2022 alussa. Sinulla on mahdollisuus saada ilma-vesilämpöpumpun hankintaan seuraavia tukia:

 • kotitalousvähennys
  • öljylämmityksestä luopujalle: max. 3 500 €/henkilö, 60 % työn osuudesta (ennen 2 250 € ja 40 % työn osuudesta)
  • muille lämmitysmuodoille: max. 2 250 €/henkilö, 40 % työn osuudesta
  • Vähennys on henkilökohtainen, eli molemmat puolisot voivat saada sitä
 • ARAn energia-avustus –  max. 4 000 tai 6 000 €
 • Ely-avustus öljylämmityksestä luopumiseen, max. 4 000 €

Muista, että ilma-lämpöpumppuremonttia varten voi saada kerrallaan vain yhtä mainituista tukimuodoista. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen jälkeen ilma-vesilämpöpumppuremontin hinnaksi jää noin 6 000–16 000.

Lue lisää avustuksista artikkelistamme: Kotitalousvähennys, Ely-tuki vai ARA-avustus – millaista tukea öljylämmityksestä luopumiseen ja energiaremonttiin?

Muista ilma-vesilämpöpumpun hinnan laskemisessa lämmityksessä saatavat säästöt

Ilmavesilämpöpumpun hintaa pohtiessa on hyvä huomioida, että saat säästöjä lämmityskustannuksissa heti, kun ilma-vesilämpöpumppu on asennettu kiinteistöösi.

Ilma-vesilämpöpumppu laskee kiinteistöjen lämmityskuluja jopa 60 %.

Ilma-vesilämpöpumpun käyttöikä on noin 20–30 vuotta, jonka aikana se tuottaa parhaimmillaan noin 15 000–30 000 euroa säästöä lämmityskustannuksissa esimerkiksi öljy- kaasu- tai sähkölämmitteisissä kiinteistöissä.

Kannattaa huomioida, että energian hinta kallistuu jatkuvasti, jolloin todellinen säästö voi tulevaisuudessa olla paljon tätäkin suurempi. 

Jos öljy-, kaasu- tai sähkölämmitteisen kiinteistösi lämmityslaskun hinta on esimerkiksi 2500 € vuodessa, on lämmityksen hinta ilma-vesilämpöpumpun asentamisen jälkeen noin 1000 €.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta ja takaisinmaksuaika

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennuksineen ja muine töineen (kuten vanhan lämmitysjärjestelmän purku) maksaa keskimäärin noin 14 000 €. Mahdollisen tuen (kotitalousvähennys,  Ely- ta ARA-tuki) jälkeen hinnaksi jää arviolta noin 10 500 €.

Jos aiemmin maksoit kiinteistösi öljy-, kaasu- tai sähkölämmityksestä 2500 € vuodessa, säästä ilma-vesilämpöpumpulla jopa 60 % kuluissa, eli 1500 € vuodessa.

Tässä esimerkissä ilma-vesilämpöpumppu maksaisi itsensä takaisin siis 10 500 € : 1 500 € = 7 vuodessa.

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuajasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuaika – kuukausittainen  säästö lämmityksessä kattaa investoinnin.

Lämmityksen hinta ja ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumpun hintaa ja hankintaa miettiessä on hyvä verrata sitä myös perinteisempien lämmitysmuotojen hintoihin.

Moni suomalainen koti lämpenee yhä melko perinteisesti öljyllä, kaasulla, suorasähköllä tai kaukolämmöllä. Me tutkimme Tilastokeskuksen dataa ja selvitimme, miten lämmityksen hinta on muuttunut viimeisen 20-vuoden aikana. Tilastokeskuksen tilastoista selvisi muun muassa, että kevyen polttoöljyn hinta on viimeisen 20 vuoden aikana noussut 151 % – öljyn hinta on siis 2,5-kertaistunut. Maakaasun hinta puolestaan nousi vuonna 2021 jopa 363 %.

Mikäli perinteisten lämmitysmuotojen hinnat jatkavat nousuaan – joka on hyvin todennäköistä – ilma-vesilämpöpumpun hinta on entistäkin vertailukykyisempi ja lämmityssäästöt tulevaisuudesta nykyistäkin suuremmat.

Tutustu täältä tutkimus-artikkeliimme: Lämmityksen hinta ja hintakehitys: öljy, kaasu, sähkö ja kaukolämpö

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja pyydä tarjous ilma-vesilämpöpumpusta alta löytyvällä lomakkeella!

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö