Ilma-vesilämpöpumpun hinta | Mitä VILP maksaa? | Tutustu!

Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilp oikeasti maksaa?

Ilma-vesilämpöpumpun hintaan vaikuttaa muun muassa kiinteistön koko sekä mahdolliset muut remonttityöt. Lue lisää muun muassa hinnasta, 2022 korotetusta kotitalousvähennyksestä ja muista mahdollisista avustuksista alta!

Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilp oikeasti maksaa?

Ilma-vesilämpöpumput ovat yleistyneet viime vuosina ja niiden suosio on noussut hurjasti. Kenties tärkein syy tähän on lämpöpumpun hinta, eli:

 • hankintahinta alhainen suhteessa esimerkiksi maalämpöön
 • käyttökustannukset halvat verrattuna fossiilisiin polttoaineisiin

 

Tässä artikkelissa sukellammekin syvälle siihen, mitä ilma-vesilämpöpumppu oikeasti maksaa ja käsittelemme seuraavia aiheita:

 1. Ilma-vesilämpöpumpun (vilp) hankintahinta ja hintaan vaikuttavat tekijät
 2. Tukea hankintaan – alennusta ilma-vesilämpöpumpun hintaan
 3. Ilma-vesilämpöpumpun tuomat säästöt lämmityskuluihin
 4. Ilma-vesilämpöpumpun hinta ja takaisinmaksuaika
 5. Lämmityksen hinnan muutokset

 

Ilma-vesilämpöpumpun (vilp) hankintahinta ja hintaan vaikuttavat tekijät

Ensiksi mainittakoon, että puhuessamme ilma-vesilämpöpumpun hinnasta, puhe on pumpusta asennettuna. Ilma-vesilämpöpumppu on mahdollista hankkia myös ilman asennusta, mutta asentaminen vaatii ammattilaisen ja sekä luvat muun muassa kylmäaineiden käsittelyyn. Siksi ilma-vesilämpöpumppu usein hankitaan – ja kannattaa hankkia – asennettuna kohteeseen.

Ilma-vesilämpöpumppu maksaa asennettuna kiinteistöön vaikuttavat muun muassa kiinteistön koko sekä mahdolliset muut remonttityöt, kuten kuuluuko remonttiin myös vanhan lämmitysjärjestelmän purku sekä pois vienti.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna on noin 8 000–20 000 euroa ja hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • ilma-vesilämpöpumpun tehokkuus ja koko
 • remontin laajuus: kuuluuko remonttiin purkuja, kuinka moneen seinään tehdään läpivientejä yms.
 • kiinteistön tyyppi: onko kyseessä uudiskohde vai saneerauskohde, jossa myös vanhan järjestelmän mahdollinen purku
 • kiinteistön maantieteellinen sijainti: mitä pohjoisempi sijainti sitä suurempi lämmitystarve

Tukea hankintaan – alennusta ilma-vesilämpöpumpun hintaan

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaan on mahdollista saada erilaisia tukia. Tarjolla on kolme erilaista tukea: kotitalousvähennys, Ely-avustus sekä ARA:n energia-avustus. Tuista on hyvä huomioida, että yhtä ilma-vesilämpöpumppuremonttia varten voi kerrallaan saada vain yhtä tukea.

Huomion arvoista on, että kotitalousvähennyksen korvausprosentti ja maksimisumma nousivat vuoden 2022 alussa öljy- ja maakaasulämmityksestä luopuville.

Sinulla on mahdollisuus saada lämpöpumpun hankintaan seuraavia tukia:

 • kotitalousvähennys
  • öljylämmityksestä luopujalle: max. 3 500 €/henkilö, 60 % työn osuudesta (ennen 2 250 € ja 40 % työn osuudesta)
  • muille lämmitysmuodoille: max. 2 250 €/henkilö, 40 % työn osuudesta
  • Vähennys on henkilökohtainen, eli molemmat puolisot voivat saada sitä
 • Ely-avustus öljylämmityksestä luopumiseen, max. 4 000 €
 • ARAn energia-avustus –  max. 4 000 tai 6 000 € – usein taloyhtiöille kannattavin, sillä ko. tukisumman voi saada jokaista asuntoa kohden

Esimerkiksi kotitalousvähennyksen jälkeen ilma-vesilämpöpumppuremontin hinnaksi jää noin 6 000–16 000.

Lue lisää avustuksista artikkelistamme: Kotitalousvähennys, Ely-tuki vai ARA-avustus – millaista tukea öljylämmityksestä luopumiseen ja energiaremonttiin?

Ilma-vesilämpöpumpun tuomat säästöt lämmityskuluihin

Ilmavesilämpöpumpun hintaa pohtiessa on hyvä huomioida, että saat säästöjä lämmityskustannuksissa heti, kun ilma-vesilämpöpumppu on asennettu kiinteistöösi.

Ilma-vesilämpöpumppu laskee kiinteistöjen lämmityskuluja jopa 60 %.

Ilma-vesilämpöpumpu kestä käytössä (käyttöikä) noin 20–30 vuotta, jonka aikana se tuottaa parhaimmillaan noin 15 000–30 000 euroa säästöä lämmityskustannuksissa esimerkiksi öljy- kaasu- tai sähkölämmitteisissä kiinteistöissä.

Kannattaa huomioida, että energian hinta kallistuu jatkuvasti, jolloin todellinen säästö voi tulevaisuudessa olla paljon tätäkin suurempi. 

Jos öljy-, kaasu- tai sähkölämmitteisen kiinteistösi lämmityslaskun hinta on esimerkiksi 2500 € vuodessa, on lämmityksen hinta ilma-vesilämpöpumpun asentamisen jälkeen noin 1000 €.

Ilma-vesilämpöpumpun hinta ja takaisinmaksuaika

Ilma-vesilämpöpumppu asennettuna maksaa kaikkine töineen (kuten vanhan lämmitysjärjestelmän purku) maksaa keskimäärin noin 14 000 €. Mahdollisen tuen (kotitalousvähennys,  Ely- ta ARA-tuki) jälkeen hinnaksi jää arviolta noin 10 500 €.

Jos aiemmin maksoit kiinteistösi öljy-, kaasu- tai sähkölämmityksestä 2500 € vuodessa, säästä ilma-vesilämpöpumpulla jopa 60 % kuluissa, eli 1500 € vuodessa.

Tässä esimerkissä ilma-vesilämpöpumppu maksaisi itsensä takaisin siis 10 500 € : 1 500 € = 7 vuodessa.

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuajasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuaika – kuukausittainen  säästö lämmityksessä kattaa investoinnin.

Lämmityksen hinnan muutokset

Ilma-vesilämpöpumppua ja sen hankintaa mietittäessä on hyvä verrata sitä myös perinteisempien lämmitysmuotojen hintoihin.

Moni suomalainen koti lämpenee yhä melko perinteisesti öljyllä, kaasulla, suorasähköllä tai kaukolämmöllä. Me tutkimme Tilastokeskuksen dataa ja selvitimme, miten lämmityksen hinta on muuttunut viimeisen 20-vuoden aikana. Tilastokeskuksen tilastoista selvisi muun muassa, että kevyen polttoöljyn hinta on viimeisen 20 vuoden aikana noussut 151 % – öljyn hinta on siis 2,5-kertaistunut. Maakaasun hinta puolestaan nousi vuonna 2021 jopa 363 %.

Mikäli perinteisten lämmitysmuotojen hinnat jatkavat nousuaan – joka on hyvin todennäköistä – ilma-vesilämpöpumppu lämmitysratkaisuna on entistäkin vertailukykyisempi ja lämmityssäästöt ovat tulevaisuudesta nykyistäkin suuremmat.

Tutustu täältä tutkimus-artikkeliimme: Lämmityksen hinta ja hintakehitys: öljy, kaasu, sähkö ja kaukolämpö

 

Kiinnostuitko ilma-vesilämpöpumpusta?

Autamme mielellämme, jos aikeissasi on hankkia ilma-vesilämpöpumppu lämmitysratkaisuksi. Paras tapa aloittaa energiaremontti on tehdä maksuton energiakartoitus, jolloin saat vastaukset mahdollisiin kysymyksiisi sekä selkeät askelmerkit mahdolliseen hankintan. Kartoituksessa muun muassa:

 1. Kartoitamme kiinteistösi perustiedot.
 2. Selvitämme toiveesi sekä tarpeesi.
 3. Laskemme kiinteistön energian tarpeen.
 4. Selvitämme, miten paljon energiaremontti laskee energiakustannuksiasi.
 5. Teemme parhaan ratkaisuehdotuksen ja saat hinnan remontille.
 6. Saat selkeät askelmerkit mahdolliseen remonttiin.

Teemme maksuttomat kartoitukset ja ilma-vesilämpöpumppuremontit rautaisella kokemuksella. Meillä on takanamme jo yli 12 toimintavuotta, 8 000 asennettua ilma-vesilämpöpumppua ja 12 000 tehtyä energiaremonttia.

Tilaa kartoitus ja ilma-vesilämpöpumppu tarjous alta löytyvällä lomakkeella tai täällä.

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö