Vesi-ilmalämpöpumppu - kaikki tiiviissä ja kattavassa paketissa!

Vesi-ilmalämpöpumppu – toiminta, hyödyt, hinta ja hankinta

22.4.2022

Onko vesi-ilmalämpöpumppu tuttu? Tässä artikkelissa käymme tiiviissä mutta kattavassa paketissa läpi: miten se toimii, mitä hyötyjä sillä on, paljonko se maksaa, millaista tukea hankintaan voi saada sekä miten hankinnassa kannattaa lähteä liikkeelle. Lue alta lisää!

Lämpöpumppujen yleistyessä myös niiden nimet ja erot menevät monella sekaisin. Tässä artikkelissa keskitymme vesi-ilmalämpöpumppuun ja käsittelemme seuraavia aiheita:

 • Erilaiset lämpöpumput ja niiden erot
 • vesi-ilmalämpöpumpun toiminta ja hyödyt
 • vesi-ilmalämpöpumpun hinta
 • vesi-ilmalämpöpumpun hankinta
 • Miten lähteä liikkeelle?

 

Erilaiset lämpöpumput ja niiden erot

Lämpöpumput ovat yleistyneet lähivuosina. Erilaiset pumput sekä niiden nimitykset ja erot saattavatkin mennä monelta sekaisin.

 • Vesi-ilmalämpöpumppu
  • Vesi-ilmalämpöpumppu tunnetaan myös seuraavilla nimillä, jotka tarkoittavat kaikki samaa laitetta: ilma-vesilämpöpumppu, vilp
  • Vesi-ilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian ulkoilmasta ja siirtää sen kiinteistön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään
 • Ilmalämpöpumppu
  • Ilmalämpöpumppu tunnetaan myös lyhenteellä: ilp
  • Samoin kuin vesi-ilmalämpöpumppu, ottaa ilmalämpöpumppu lämmitysenergian ulkoilmasta, mutta siirtää lämmityksen suoraan huoneilmaan
 • Maalämpöpumppu
  • nimensä mukaisesti maalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian maasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään

 

Jos haluat tietää enemmän eri lämmitysmuotojen eroista, lue artikkelimme: Vertailu: öljylämmityksen vaihto ilma-vesilämpöön tai maalämpöön

 

Vesi-ilmalämpöpumpun toiminta

Vesi-ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta näkyvästä osasta – sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä – sekä näiden välissä ja sähkökaapille kulkevista vesi- ja sähkövedoista. Vaikka ulkoyksikkö on usein näkyvämpi osa, ohjataan järjestelmää sisäyksiköstä.

Itse vesi-ilmalämpöpumpun toimintaperiaate on verrattain yksinkertainen: 

 1. Vesi-ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö kerää ulkoilman energiaa höyrystimeen.
 2. Ulkoilman lämpöenergia muuttaa pumpun höyrystimen kylmäaineen kaasuksi.
 3. Kun kaasuuntunutta kylmäainetta altistetaan paineelle, kaasu kuumenee, jolloin sillä voidaan lämmittää vettä.
 4. Lämmin vesi ohjataan kiinteistön lämmitykseen ja käyttövedeksi.

 

Vesi-ilmalämpöpumpun prosessiin tarvitaan sähköä, mutta se on määrältään hyvin pieni verrattuna muodostuvaan lämpöenergiaan. Tähän perustuu, miksi vesi-ilmalämpöpumppu säästää myös kiinteistön lämmistyskustannuksia.

Lue lisää vesi-ilmalämpöpumpun toiminnasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun toiminta – mikä se on ja miten se toimii?

Kuten aiemmin mainitsimme, vesi-ilmalämpöpumppu säästää lämmityskustannuksia. Vesi-ilmalämpöpumpun hyötyjä ovatkin:

 • Pumppu säästää lämmityskustannuksia jopa 50-60 %.
 • Se on ekologinen vaihtoehto lämmitykseen ja pienentää asumisen hiilijalanjälkeä
 • Lisää omavaraisuutta, jolloin et ole niin altis energiakustannusten nousulle

 

Lue lisää energianhinnan muutoksista 2000-luvulla artikkelistamme: Lämmityksen hinta ja hintakehitys: öljy, kaasu, sähkö ja kaukolämpö

Vesi-ilmalämpöpumpun hinta

Vesi-ilmalämpöpumpun hinta asennettuna on suurinpiirtein 10 000–17 000 euroa. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi pumpun tehokkuus ja koko. Vesi-ilmalämpöpumpun hankinnassa on hyvä muistaa, että se tuottaa säästöjä heti asennuksen jälkeen. Lämpöpumpun maksaa itsensä takaisin säästettyinä lämmityskuluina yleensä noin 5–8 vuodessa.

Lue lisää takaisinmaksuajasta ja tutustu esimerkkilaskelmaan artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuaika – kuukausittainen  säästö lämmityksessä kattaa investoinnin

Vesi-ilmalämpöpumpun etuna esimerkiksi maalämpöön verrattuna on on edullisempi hinta – vesi-ilmalämpöpumppu ei tarvitse muun muassa lämpökaivojen poraamista.

Vesi-ilma-lämpöpumpun hankintaan on mahdollista saada myös erilaisia avustuksia: kotitalousvähennystä, Ely-tukea tai ARA-avustusta. Öljylämmityksestä luopuvan on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä jopa 3500/henkilö tai 4000 euron Ely-avustus.

Autamme myös avustuksiin liittyvissä asioissa. Lue tarkemmin erilaisista avustuksista artikkelistamme: Kotitalousvähennys, Ely-tuki vai Ara-avustus – millaista tukea öljylämmityksen vaihtoon ja energiaremonttiin? 

Vesi-ilmalämpöpumpun hankinta

Kun vesi-ilmalämpöpumpun hankinta on ajankohtainen, tulee eteen kysymys, mikä on sinun tarpeisiisi ja kotiisi paras vesi-ilmalämpöpumppu. Markkinoilla on tarjolla kymmeniä eri merkkisiä ja erilaisia vesi-ilmalämpöpumppuja ja laitteiden sekä ominaisuuksien vertailu voi olla hankalaa.

Tärkeä asia onkin tietää, että laadukkaat vesi-ilmalämpöpumput eroavat toisistaan melko vähän. Markkinoilla on ainakin kymmenkunta laadukasta merkkiä, joiden mallistoista löytyy erikokoisten kotien tarpeisiin sopivia ilma-vesilämpöpumppuja.

Kaikkein tärkeimmät asiat vesi-ilmalämpöpumpun hankinnassa ovat:

 1. mitoitus
 2. asennus

 

Oikealla vesi-ilmalämpöpumpun mitoituksella mahdollistetaan, että pumppu toimii optimaalisesti ja tuottaa mahdollisimman paljon tehoja ja säästöjä – jopa 50-60 % alennuksen vuosittaiseen lämmityslaskuun.

Asennuksessa kannattaa varmistaa, että toimittaja tuntee laitteet ja tekniikan. On usein fiksua hankkia laite ja asennus samasta paikasta. Ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii mm. sähkö-, putki- ja kylmäainetöitä ja -luvat. Asennuksesa on myös tärkeää, että pumpun ulkoyksiköiden sulamisvedet ohjataan oikein.

Lue lisää mitoituksesta ja asennuksesta sekä 10 seikasta, jotka hankinnassa kannattaa huomioida artikkelistamme: Paras ilma-vesilämpöpumppu sinun kotiisi? Huomioi nämä 10 asiaa!

Miten lähteä liikkeelle hankinnassa?

Tässä myös lyhyt vinkkilista, kuinka voit lähteä matkaan vesi-ilmalämpöpumpun hankinnassasi:

 1. Tutustu erilaisiin lämmitysvaihtoehtoihin, jotka voisivat sopia kotiisi: vesi-ilmalämpö, ilmalämpö, maalämpö
 2. Selvitä nykyisen järjestelmäsi kunto sekä vuotuinen kulutus
 3. Tilaa järjestelmän toimittajalta tarjous ja kartoitustapaaminen (usein sama asia), jossa ammattilainen laskee kotisi energiatarpeen, mitoituksen ja saatavat säästöt
 4. Pyydä tarjous useammalta toimijalta, jotta voit verrata ehdotettuja ratkaisuja ja mitä palveluita tarjous sisältää: olemassa olevan järjestelmän purku, öljyn kierrätys, avustusten hakeminen, asennuksen ja järjestelmän takuut yms.

 

Nopeiten saat tarjouksen ja kartoituksen täyttämällä alta löytyvän lomakkeen – autamme mielellämme!

 

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö