Vesi-ilmalämpöpumppu | Kattava opas ja vinkit hankintaan | Tutustu!

Vesi-ilmalämpöpumppu (VILP) – opas ja vinkit hankintaan

Onko vesi-ilmalämpöpumppu tuttu? Tässä artikkelissa käymme tiiviissä mutta kattavassa paketissa läpi: miten se toimii, mitä hyötyjä sillä on, paljonko se maksaa, millaista tukea hankintaan voi saada sekä miten hankinnassa kannattaa lähteä liikkeelle. Lue alta lisää!

Kiinnostus lämpöpumppuja kohtaan on noussut vahvasti viimevuosina. Lämpöpumppujen yleistyessä myös niiden nimet ja erot menevät monella sekaisin.

Tässä artikkelissa keskitymme vesi-ilmalämpöpumppuun (vilp) ja käsittelemme alla mainittuja aiheita.

Sisällys

  1. Erilaiset lämpöpumput ja niiden erot
  2. Ilma-vesilämpöpumpun toiminta
  3. Ilma-vesilämpöpumpun hyödyt
  4. Millaiseen kiinteistöön ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa?
  5. Vesi-ilmalämpöpumpun hinta
  6. Vesi-ilmalämpöpumpun hankinta
  7. Lämpöpumpun mitoitus
  8. Vesi-ilmalämpöpumppujen yleisimmät ongelmat
  9. Miten lähteä liikkeelle?

 

Erilaiset lämpöpumput ja niiden erot

Lämpöpumput ovat yleistyneet lähivuosina. Erilaiset pumput sekä niiden nimitykset ja erot saattavatkin mennä monelta sekaisin.

  • Vesi-ilmalämpöpumppu
    • Vesi-ilmalämpöpumppu tunnetaan myös seuraavilla nimillä, jotka tarkoittavat kaikki samaa laitetta: ilma-vesilämpöpumppu, vilp
    • Vesi-ilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian ulkoilmasta ja siirtää sen kiinteistön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään
  • Ilmalämpöpumppu
    • Ilmalämpöpumppu tunnetaan myös lyhenteellä: ilp
    • Samoin kuin vesi-ilmalämpöpumppu, ottaa ilmalämpöpumppu lämmitysenergian ulkoilmasta, mutta siirtää lämmityksen suoraan huoneilmaan
  • Maalämpöpumppu
    • nimensä mukaisesti maalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian maasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään

 

 

Ilma-vesilämpöpumpun toiminta

Ilma-vesilämpöpumppu koostuu kahdesta näkyvästä osasta – sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä – sekä näiden välissä ja sähkökaapille kulkevista vesi- ja sähkövedoista. Vaikka ulkoyksikkö on usein näkyvämpi osa, ohjataan järjestelmää sisäyksiköstä.

Pumpun toimintaperiaate

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on verrattain yksinkertainen:

  1. Ilma-vesilämpöpumppu kerää ulkoyksiköllään ulkoilman energiaa höyrystimeen.
  2. Ulkoilman lämpöenergia muuttaa pumpun höyrystimessä kylmäaineen kaasuksi.
  3. Kun kaasuuntunutta kylmäainetta altistetaan paineelle, kaasu kuumenee, jolloin sillä voidaan lämmittää vettä.
  4. Lämmin vesi ohjataan kiinteistön lämmitykseen ja käyttövedeksi.

 

Ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee prosessiin sähköä, mutta se on määrältään hyvin pieni verrattuna muodostuvaan lämpöenergiaan. Tähän perustuu se, miksi ilma-vesilämpöpumppu säästää myös kiinteistön lämmistyskustannuksia.

Lue tarkemmin ilma-vesilämpöpumpun toiminnasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun toiminta – mikä se on ja miten se toimii?

 

Ilma vesilämpöpumppu hyödyt

Kuten yllä mainitsimme, ilma vesilämpöpumppu säästää siis lämmityskustannuksia. Ilma vesilämpöpumpun hyötyjä ovatkin:

  • Ilma-vesilämpöpumput säästää lämmityskuluissa jopa 50-60 %.
  • Se on ekologinen vaihtoehto lämmitykseen ja pienentää asumisen hiilijalanjälkeä
  • Lisää omavaraisuutta, jolloin et ole niin altis energiakustannusten nousulle

 

VILP sopii niin pientaloihin kuin taloyhtiöihinkin

 

Millaiseen kiinteistöön vesi-ilmalämpöpumppu voidaan asentaa?

Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa kaikenlaisiin kiinteistöihin, joissa on versikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Tämä tarkoittaa siis vesikiertoista patterilämmitystä tai lattialämmitystä.

Vesi-ilmalämpöpumput soveltuvat mm.:

  • Omakoti-, rivi-, pari-, erillis- ja kerrostalot sekä teollisuuden ja vapaa-ajan kohteet, kesämökit yms.
  • Kohteet, joissa vesikiertoinen lämmitys, kuten patteriverkosto tai lattialämmitys.
  • Uudeksi lämmönlähteeksi esim. öljy-, puu- tai sähkölämmityksen tilalle
  • Nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle: esim. öljy-, puu- tai sähkölämmityksen oheen

 

Kyseessä on siis melkoisen monikäyttöinen lämmitysjärjestelmä, jonka asentamiselle ei juurikaan ole esteitä. Melkeinpä ainoa lämmitysmuoto, jota vesi-ilmalämpöpumpulla ei voida korvata on suora sähkölämmitys, eli sähköpatterit. Tällöin vesi-ilmalämpöpumpun asennus vaatii suuremman lämpöverkkoremontin, eli asuntoon asennetaan vesikiertoinne patteri- tai lattialämmitys.

Mitä ilma-vesilämpöpumput maksavat?

Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna on suurinpiirtein 10 000–17 000 euroa. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi pumpun tehokkuus ja koko. Ilma-vesilämpöpumpun hankinnassa on hyvä muistaa, että se tuottaa säästöjä heti asennuksen jälkeen. Lämpöpumpun maksaa itsensä takaisin säästettyinä lämmityskuluina yleensä noin 5–8 vuodessa.

ilma-vesilämpöpumpun etuna esimerkiksi maalämpöön verrattuna on on edullisempi hinta – ilma-vesilämpöpumput eivät tarvitse muun muassa kallista lämpökaivojen poraamista.

Tarjolla on erilaisia avustuksia pumpun hankintaan

Ilma-vesilämpöpumpun hankintaan on mahdollista saada myös erilaisia avustuksia:

  • kotitalousvähennystä
  • Ely-tukea tai
  • ARA-avustusta.

 

Öljylämmityksestä luopuvan on mahdollista saada korotettua kotitalousvähennystä jopa 3500 €/henkilö

Öljy- tai maakaasulämmityksestä luopuvan on mahdollista saada jopa 4000 euron Ely-avustus.

Autamme myös avustuksiin liittyvissä asioissa. Lue tarkemmin erilaisista avustuksista artikkelistamme: Kotitalousvähennys, Ely-tuki vai Ara-avustus – millaista tukea öljylämmityksen vaihtoon ja energiaremonttiin? 

Lämpöpumpun asennus vaatii sähkö- ja putkitöitä

 

Vesi-ilmalämpöpumpun hankinta

Kun vesi-ilmalämpöpumpun hankinta on ajankohtainen, tulee eteen kysymys, mikä on sinun tarpeisiisi ja kotiisi paras pumppu. Markkinoilla on tarjolla kymmeniä eri merkkisiä ja erilaisia vesi-ilmalämpöpumppuja ja laitteiden sekä ominaisuuksien vertailu voi olla hankalaa.

Tärkeä asia onkin tietää, että laadukkaat vesi-ilmalämpöpumput eroavat toisistaan melko vähän. Markkinoilla on ainakin kymmenkunta laadukasta merkkiä, joiden mallistoista löytyy erikokoisten kotien tarpeisiin sopivia ilma-vesilämpöpumppuja.

Mikä on tärkeintä hankinnassa?

Kaikkein tärkeimmät asiat vesi-ilmalämpöpumpun hankinnassa ovat:

  1. mitoitus
  2. asennus

 

Oikealla vesi-ilmalämpöpumpun mitoituksella mahdollistetaan, että pumppu toimii optimaalisesti ja tuottaa mahdollisimman paljon tehoja ja säästöjä – jopa 50-60 % alennuksen vuosittaiseen lämmityslaskuun.

Asennuksessa kannattaa varmistaa, että toimittaja tuntee laitteet ja tekniikan. On usein fiksua hankkia laite ja asennus samasta paikasta. Ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii mm. sähkö-, putki- ja kylmäainetöitä ja -luvat. Asennuksessa on myös tärkeää, että pumpun ulkoyksiköiden sulamisvedet ohjataan oikein.

Hankinta on helpointa aloittaa kartoituksella, jossa selvitetään mm. kotisi energiantarve. Voit tilata maksuttoman energiakartoituksen helposti tästä linkistä. Kartoitus ei sido sinua mihinkään, mutta sen jälkeen tiedät, miten edetä energiaremontissa.

 

Lämpöpumpun sisäyksikön kytkentöjä

 

Lämpöpumpun mitoitus

Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus on pumpun hankinnan tärkein vaihe. Mitoituksen laskennassa on lähtökohtana on mm. rakennuksen vuotuinen energiankulutus. Jotta pumpusta saadaan parhaat hyödyt irti, onkin tärkeää, että mitoituksessa käytetään todellisia ja toteutuneita lukuja.

Lämpöpumpun mitoituksen laskennassa lähtökohtana ovat:

  • rakennuksen vuotuinen energiankulutus
  • huipputehontarve kiinteistön lämmityksessä
  • huipputehontarve kiinteistön lämpimän käyttöveden tuottamisessa

 

Näiden arvojen perusteella voidaan määritellä millainen ja kuinka tehokas ilma-vesilämpöpumppu kohteeseen kannattaa hankkia.

Pientaloissa – kuten omakotitaloissa – ilma-vesilämpöpumppu mitoitetaan useasti kattamaan 100 % talon energiantarpeesta. Lämpöpumppu tarvitsee kuitenkin kovimmilla pakkasilla  varalämmön lähdettä, joka yleensä on sähkö.

Ilma-vesilämpöpumppua ei kannata kuitenkaan ylimitoittaa, sillä liian tehokas pumppu tuottaa lämmitysverkkoon liian kuumaa vettä, joka aiheuttaa ns. “pätkäkäyntiä”, kun pumppu tasaa huoneiston lämpötilaa pitämällä taukoa lämmityksessä. Tämän “pätkäkäynnin” seurauksena pumpun hyötysuhde ja saavutettavat hyödyt heikkenevät.

Ilma-vesilämpöpumpun mitoitusongelmat näkyvät pakkasella

Ilma-vesilämpöpumput siirtäävät ulkoilmasta saadun lämpöenergian kiinteistön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään (patteri- tai lattialämmitys). Samalla se lämmittää kiinteistön käyttöveden.

Kovilla pakkasilla, kun lämpötila alkaa laskea alle 15 pakkasasteen, pumpun teho ei kuitenkaan riitä syöttämään vesikiertoiseen patterijärjestelmään tarpeeksi kuumaa vettä, jolloin tueksi tarvitaan varajärjestelmänä lisälämmitystä. Yleensä siitä huolehtii pumpun oma sähkövastus.

Tästä voi aiheutua ongelmia, mikäli mitoitusta ei ole tehty oikein tai asennusta asianmukaisesti. Yleisimmät pumppujen kanssa eteen tulleet ongelmat liittyvätkin laitteiston mitoitukseen, kun ilma-vesilämpöpumppu ei ole tuottanut järjestelmän toiminnan kannalta riittävän korkeaa menoveden lämpötilaa.

Kaikkein kylmimmillä keleillä ilma-vesilämpöpumppu sammuttaa itsensä. Tästä syystä pumpun sähkövastuksen tai varalämmönlähteen (puu, öljy tms.) on oltava teholtaan vähintään yhtä suuri kuin rakennuksen suurin lämmitys- ja käyttöveden keskimääräinen tehonkulutus.

Mikäli ilma-vesilämpöpumppu on teholtaan liian pieni kiinteistöön, voi sähkövastuksen rooli nousta vuoden aikana liian suureksi, jolloin haluttuja säästöjä ei synny.

Mitä ostajan on hyvä tietää mitoituksesta?

Koska ilma-vesilämpöpumpun mitoitus on pumpun hankinnan kriittisin vaihe, on tärkeää, että saneerauskohteeseen pumppua hankittaessa ostaja antaa mitoitusta varten aidot, oikeat ja toteutuneet kulutuslukemat.

Ei siis kannata kaunistella numeroita tai pyöristellä niitä ylös tai alaspäin. Virheelliset lukemat voivat vaikuttaa hyvinkin paljon pumpusta saataviin säästöihin.

Vanhoissa kiinteistöissä hankaluuksia voi aiheuttaa myös se, että lämmityksessä on eri lämmönlähteitä sekaisin: ilmalämpöpumppu, puu tms. Silloin vastaus voi löytyä esimerkiksi ajasta ennen ilmalämpöpumpun hankintaa. Asiasta kannattaa kuitenkin aina informoida ilma-vesilämpöpumpun toimittajaa, joka osaa ottaa asian huomioon mitoituksessa.

Uudiskohteessa mitoituksen apuna voidaan käyttää myös talon energiatodistusta. Energiatodistusta ei kuitenkaan kannata pitää absoluuttisena totuutena ja sen lisäksi kannattaa pyytää lämpöpumpputoimijan tekemä mitoitus.

Patteriverkoston kunto ja varsinkin sen lämmönluovutuskyky vaikuttavat myös mitoitukseen. Mitä parempi lämmönluovutuskyky patteriverkostolla on sitä viileämpää voi verkostoon ajettu menovesi olla. Ja mitä viileämpää menovettä verkostoon voidaan ajaa sitä tehokkaammin ja paremmalla hyötysuhteella ilma-vesilämpöpumppu toimii.

Muista nämä ilma-vesi-lämpöpumpun mitoituksessa

  • Varmista, että pumpun toimittaja tekee ja esittää AINA mitoituslaskelman
  • Ilma-vesilämpöpumppu kannattaa mitoittaa kattamaan 100 % kiinteistön huipputehontarpeesta
  • Voit pyytää mitoituslaskelman ja tarjotuksen usealta toimittajalta vertailua varten
  • Ilma-vesilämpöpumput tarvitsevat koville pakkasille aina varajärjestelmän – usein se on pumpun oma sähkövastus
  • Anna mitoitusta varten realistiset luvut kiinteistön energiankulutuksesta
  • Oikea mitoitus tuo parhaat säästöt ja pumppu maksaa itsensä nopeammin takaisin
  • Pyydä tietoa ja apua pumppujen toimittajalta – heidän tehtävänsä on opastaa oikean ratkaisun löytämisessä

 

Toimiiko ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

 

Vesi-ilmalämpöpumppujen yleisimmät ongelmat

Moni vesi-ilmalämpöpumppujen tyypillisimmistä ongelmista johtuu siitä, ettei järjestelmää ole mitoitettu oikein. Pohjana järjestelmän suunnittelussa on rakennuksen vuotuinen energiankulutus sekä huipputehon tarve niin lämmityksessä kuin lämpimän käyttöveden tuottamisessa.

Ongelmat voivat johtua myös virheellisestä asennuksesta. Ei olekaan mitään väliä, kuinka hyvän laitteen olet hankkinut, jos se on väärin mitoitettu tai asennettu – tällöin et saa vesi-ilmalämpöpumpullasi toivottuja säästöjä. Tämän vuoksi on usein fiksua hankkia pumppu ja asennus samasta paikasta. Näin varmistat, että asentajat tuntevat laitteen ja tekniikan. Et jää myöskään mahdollisissa vika- ja neuvontatapauksissa toimittajan ja asentajan vastuuerimielisyyksien uhriksi.

Alan ammattilaisilla on myös tietämystä juuri ilma-vesilämpöpumppujen erityispiirteistä ja ratkaisut niiden haasteisiin. Ei ole esimerkiksi aivan sama, miten pumppujen ulkoyksiköiden sulamisvedet ohjataan. Huonosti ohjatut sulamisvedet muuttavat pihan helposti luistinradaksi.

Pakkanen tuli, tehot meni?

Ilma-vesilämpöpumpulla saatava lämmitysenergia ja sen hyötysuhde pienenevät, kun lämpötila ulkona laskee. Ilma-vesilämpöpumppu antaa kovilla pakkasilla puolet vähemmän tehoja kuin plussakeleillä.

Eri pumpuissa on suuria laitekohtaisia energiatehokkuuseroja. Pumpuissa käytettävä teknologia kehittyy myös koko ajan. Avain hyviin tehoihin on oikein mitoitetttu järjestelmä, joka pohjautuu kiinteistön energiankulutukseen huipputehon tarpeeseen.

Käytä apunasi ammattilaista tekemään kiinteistöösi energiakartoitus ja laskemaan, minkä kokoinen järjestelmä olisi sinulle optimaalinen.

Varalämmitysjärjestelmä tarvitaan

Ensiksi todettakoon, että Suomessa lämmityskauden aikana on hyvin vähän sellaisia päiviä, kun ilma-vesilämpöpumppu ei riitä, ja tarvitaan varajärjestelmää. Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan, kun ulkolämpötila on suurinpiirtein +10 ja -10 asteen välillä. Suomessa valtaosa vuodesta, eli suurinpiirtein 60 %, on lämpötilaltaan tällaista säätä.

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa kuitenkin kaikkein vähiten energiaa silloin kun lämmitystarve on suurimmillaan, eli kaikkein kovimmilla pakkasilla.  Käytännössä ilma-vesilämpöpumppujen pakkasraja on noin 20 astetta, jonka vuoksi  järjestelmän rinnalla tarvitaan toista lämmönlähdettä, varajärjestelmää. Yleensä tähän käytetään ilma-vesilämpöpumpun omia sähkövastuksia.

Vältä ilma-vesilämpöpumpun tyypillisimmät ongelmat näin – lue vinkit!

  • Jokainen kiinteistö on erilainen ja sillä on omat tarpeet. Suunnittele ja mitoita ilmavesilämpöpumppu ja sen sijoittelu oikein juuri kiinteistösi tarpeisiin.
  • Suomen sääolot vaativat järjestelmän, joka toimii myös talvisäässä. Valittu ilmavesilämpöpumppu tulee olla sellainen, joka lämmittää myös pakkasilla.
  • Tutustu markkinoilla oleviin toimijoihin, laitteisiin ja maahantuojiin. Pyydä tarjous useammalta toimijalta.
  • Hanki laite ja asennus samalta toimijalta.
  • Ilma-vesilämpöjärjestelmän asennus vaatii LVIS-ammattilaisen ja on luvanvaraista toimintaa. Varmista, että valitsemasi toimittaja tarjoaa myös huoltopalvelua.
  • Ota selvää, miten toimittajasi on ratkaissut ilma-vesilämpöpumpuille ominaiset tekniset ratkaiusut, kuten sulatusvesien johtamisen, läpivientien toteutuksen ja kylmäaineputkien koteloinnin.
  • Varmista, että saat laitteen käyttöön myös kunnon opastuksen ja ohjeet. Kysy myös huoltoaikataulusta ja huolehdi laitteen huolloista, jotta se toimii oikein ja kestää pitkään, jopa 25-30 vuotta.

 

Oikein mitoitettu ja asennettu ilmavesilämpöpumppu voi säästää lämmityskuluissa jopa 50-60 % vuodessa. Ilmavesilämpöpumppu on mahdollista asentaa kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä lattia- tai patterilämmitys.

 

VILP asennus

 

Miten lähteä liikkeelle vesi-ilmalämpöpumpun hankinnassa?

Tässä myös lyhyt vinkkilista, kuinka voit lähteä matkaan vesi-ilmalämpöpumpun hankinnassasi:

  1. Tutustu erilaisiin lämmitysvaihtoehtoihin, jotka voisivat sopia kotiisi: vesi-ilmalämpö, ilmalämpö, maalämpö
  2. Selvitä nykyisen järjestelmäsi kunto sekä vuotuinen kulutus
  3. Tilaa järjestelmän toimittajalta tarjous ja kartoitustapaaminen (usein sama asia), jossa ammattilainen laskee kotisi energiatarpeen, mitoituksen ja saatavat säästöt
  4. Pyydä tarjous useammalta toimijalta, jotta voit verrata ehdotettuja ratkaisuja ja tarjousten sisältöjä: olemassa olevan järjestelmän purku, öljyn kierrätys, avustusten hakeminen, asennuksen ja järjestelmän takuut yms.

 

Harkitsetko ilma-vesilämpöpumppua?

Energiaremontti on järkevää aloittaa maksuttomalla kartoituksella, jossa mm.

  1. Kartoitamme kiinteistösi perustiedot.
  2. Selvitämme toiveesi sekä tarpeesi.
  3. Laskemme kiinteistön energian tarpeen.
  4. Selvitämme paljonko energiaremontti laskee energiakustannuksiasi.
  5. Teemme parhaan ratkaisuehdotuksen ja saat hinnan remontille.
  6. Saat selkeät askelmerkit mahdolliseen remonttiin.

 

Ota yhteyttä tästä linkistä, niin tehdään kodillesi maksuton energiakartoitus. Autamme mielellämme lämpöpumpun hankinnassa!

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö