Helppoa lämmitystä - ilma-vesilämpöpumppu puulämmityksen rinnalle

Ilma-vesilämpöpumppu puulämmityksen rinnalle – vaivattomampaa lämmitystä

14.4.2022

Ilma-vesilämpöpumpun voi hyvin asentaa puulämmityksen rinnalle. Kun nämä kaksi lämmitysjärjestelmää toimivat rinnakkain, voidaan molemmista lämmitysmuodoista saada irti niiden parhaat ominaisuudet. Lue lisää muun muassa hyödyistä ja hinnoista!

Ilma-vesilämpöpumpun voi hyvin asentaa puulämmityksen rinnalle esimerkiksi remontti- ja saneerauskohteissa. Puu on kotimainen ja edullinen energianlähde. Ilma-vesilämpöpumppu puolestaan on paitsi edullinen ja ekologinen, niin ennen kaikkea huoleton ja vaivaton puulämmitykseen verrattuna.

Yleistä puulämmityksestä

Puu on kotimainen ja edullinen energianlähde – varsinkin jos puita ja metsää riittää omasta takaa. Puun käyttö lämmityksessä ei aiheuta myöskään hiilidioksidi- tai rikkipäästöjä. Laitteiston säännöllisellä huollolla voidaan minimoida hiukkaspäästöt.

Puulämmitys on Suomessa myös yleinen tapa lämmittää kotia – Suomessa arviolta noin 30 % kodeista lämpenee puulla, lämpöpumpulla tai niiden yhdistelmällä.

Puulämmitys on kuitenkin melkoisen työläs lämmitysmuoto kodin lämmittäjälle. Puu vaatii paljon säilytystilaa ja ja kattilan käyttö ja huolto vaativat käsityötä ja osaamistakin.

Aktiivipuulämmittäjä lämmittää puukattilallaan vuoden ympäri: talvisin työtä tehdään päivittäin, kesällä kenties kerran viikossa. Puukattiloissa käytetään polttoaineina pilkkeitä, klapeja, halkoja, haketta tai pellettiä. Pelletti on puuta kalliimpaa, mutta sitä vastoin lämmittäminen sillä on helpompaa.

Puulämmitystä voidaan käyttää pääasiallisena lämmitysmuotona tai tukilämmitysmuotona esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun kaverina.

 

Ilma-vesilämpöpumppu puulämmityksen rinnalle

Miten ilma-vesilämpöpumppu ja puulämmitys toimivat rinnakkain?

Ilma-vesilämpöpumpun voi hyvin asentaa puulämmityksen rinnalle esimerkiksi remontti- ja saneerauskohteissa. Tämä on fiksu ratkaisu varsinkin, jos vanhassa lämmitysjärjestelmässä on vielä teknistä käyttöikää jäljellä.

Kun nämä kaksi lämmitysjärjestelmää toimivat rinnakkain, voidaan molemmista lämmitysmuodoista saada irti niiden parhaat ominaisuudet. Ilma-vesilämpöpumppu toimii kiinteistön pääasiallisena lämmityksenä ja puulämmitys varajärjestelmänä kovilla pakkasilla.

Lämmitysmuotojen hyödyt

Ilma-vesilämpöpumpun suurin etu asennettuna puulämmityksen rinnalle on sen helppous asukkaalle. Ilma-vesilämpöpumppu ei vaadi jatkuvaa huolenpitoa, vaan se tuottaa vaivattomasti, ekologisesti ja tehokkaasti lämmitysenergiaa kodin tarpeisiin.

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan, kun ulkolämpötila on suurinpiirtein +10 ja -10 asteen välillä. Suomessa valtaosa vuodesta, eli suurinpiirtein 60 %, on lämpötilaltaan juuri tällaista säätä.

Puulämmitys puolestaan auttaa kiinteistön lämmityksessä kovilla pakkasilla, kun lämpöpumpun teho laskee. Tämä tapahtuu yleensä, kun asteet ulkona laskevat noin -15 asteeseen. Puulämmityksen käyttäminen rinnalla voi olla myös kustannustehokasta, varsinkin kun sitä vertaa kovien pakkasten aikana sähkölämmityksen ja pörssisähkön hintaan.

 

Ilma-vesilämpöpumppu puulämmityksen rinnalle – vaivattomampaa lämmitystä

Hinta – ilma-vesilämpöpumppu puulämmityksen rinnalle

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa lämpöä ulkoilmasta ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitykseen. Sen etuna esimerkiksi maalämpöön verrattuna on edullisempi hinta – ilma-vesilämpöpumppua varten ei tarvitse mm. porata lämpökaivoja.

Kun ajatuksena on hankkia ilma-vesilämpöpumppu puulämmityksen rinnalle, hinta tietysti kiinnostaa kaikkia. Ilma-vesilämpöpumpun hinta asennettuna puulämmityksen rinnalle on suurinpiirtein 8 000–15 000 euroa. Hintaan vaikuttaa esimerkiksi pumpun tehokkuus ja koko.

Jos haluat tietää lisää ilma-vesilämpöpumppujen hinnasta, lue artikkelimme: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilppi oikeasti maksaa?

Voit saada tukea ilma-vesilämpöpumpun hankintaan

Kannattaa myös muistaa, että energiarmonttiin on mahdollista saada tukea, kuten kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys vuonna 2022 on 2250 €/hlö, jota voi saada 40 % työn osuudesta. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli molemmat puolisot voivat saada sitä erikseen.

Lue lisää eri tukimuodoista artikkelistamme: Kotitalousvähennys, Ely-tuki vai ARA-avustus – millaista tukea öljylämmityksestä luopumiseen ja energiaremonttiin?

 

Kiinnostuitko? Kysy lisää ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö