Ilma-vesilämpöpumppujen vertailu 2022 - mitä eroa eri pumpuilla on?

Ilma-vesilämpöpumppujen vertailu 2022 – mitä eroa eri pumpuilla on?

27.1.2022

Markkinoilla on lukuisia erilaisia ja eri valmistajien tarjoamia ilma-vesilämpöpumppuja, jolloin niiden vertailiu voi olla hankalaa. Laitteissa on eroja, mutta laadukkaimpien pumppujen erot ovat todella pieniä. Tässä artikkelissa vertaamme ja avaamme tyypillisimpien laitteiden eroja ja tekniikkaa.

Eri valmistajien erilaisia pumppuja löytyy markkinoilta lukuisia erilaisia malleja, jonka vuoksi ilma-vesilämpöpumppujen vertailu voi vuonna 2022 voi olla aikaavievää. Laadukkaat ilma-vesilämpöpumput erottuvat heikommista malleista esimerkiksi pienemmällä vikaherkkyydellä, paremmalla toimintavarmuudella sekä elinkaarella ja tekniikalla.

Laadukkaissa laitteissa erot kaventuvat huomattavasti, eikä niissä ole merkittäviä eroja keskenään. Laatua on kuitenkin äärettömän vaikea mitata ostohetkellä. Kaksi eniten asennettua laitetyyppiä eroaa toisistaan selvästi. Kysymys on siitä, käyttääkö laite ns. monoblock-tekniikkaa vai split-tekniikkaa.

On selvää, että jos haluaa mahdollisimman helppokäyttöisen, toimintavarman ja kaikin puolin huolettoman lämmitysmuodon kotiinsa, kannattaa valita laadukas ilma-vesilämpöpumppu. Riippuen nykyisestä lämmitysmuodosta, on laadukkaalla ilma-vesilämpöpumpulla mahdollista saavuttaa jopa 50-70 prosentin vuotuiset säästöt.

Monoblock vai Split – ilma-vesilämpöpumppujen vertailu 2022

Ilma-vesilämpöpumput jakautuvat teknisesti kahteen eri tyyppiin, jotka ovat Monoblock-tekniikka ja Split-tekniikka. Molemmissa toimintaperiaate on muuten sama, mutta pumppujen käyttämä kylmäaine tekee työnsä eri paikassa. Monoblockissa kylmäaine luovuttaa lämmön veteen ulkoyksikössä ja Splitissä sisälle asennetussa varaajassa.

Varsinaisesti tekniikoissa ei ole merkittävää eroa. Merkittävin ero on kuitenkin se, että Monoblock-laitteissa on ”pieni varaaja” ulkoyksikössä. Toimintahäiriön tai pitkän sähkökatkon sattuessa, vieläpä jos ulkona on kova pakkanen, jää asiakkaan vastuulle huolehtia ulkoyksikön varaajan tyhjentämisestä. Vaikka Monoblockin ulkoyksiköt ovat tarkemmin eristettyjä, mistä johtuen ne ovat myös fyysisesti isompia, ei sen jäätymättömyydelle anneta takuita. Jäälyhtyjä tehneet ihmiset tietävät, kuinka nopeasti kymmenen litran ämpäri jäätyy talvipakkasilla. Monoblock-pumppuihin on tehty kylmäainetyöt tehtaalla valmiiksi, mistä johtuen asentajalla tai firmalla ei myöskään tarvitse olla kylmäaineiden käsittelyyn vaadittavia lupia.

Split-tekniikkaan perustuvissa ilma-vesilämpöpumpuissa kylmäaine luovuttaa lämmön veteen sisälle asennetussa varaajayksikössä, joten huolta itsetehtävistä toimista kovimmilla pakkasilla tai toimintahäiriön sattuessa ei ole.

Mitä ilma-vesilämpöpumppuja asennamme?

Lämpöpartio on reilun kymmenvuotisen historiansa aikana asentanut ja testannut lukuisia eri ilma-vesilämpöpumppuja. Pitkän kehitystyön ja asiakastyytyväisyyden tuloksena olemme päätyneet asentamaan asiakkaillemme muutamaa eri merkkiä, kuten Mitshubishi Heavy Industries-, Samsung-, Daikin, Panasonic ja Jäspi-ilma-vesilämpöpumppua.

Nämä ilma-vesilämpöpumput ovat kokemuksemme mukaan helppokäyttöisiä sekä toimivat hyvin Suomen ja pohjoisen vaativissa olosuhteissa. Olemme esimerkiksi vuodesta 2016 asentaneet Mitsubishi Heavy Industries ilma-vesilämpöpumppuja yksinmyyntioikeudella Suomessa.

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on iäisyyskeskustelu

Kun puhutaan mahdollisimman kustannustehokkaasta kodin lämmityksestä, nousee keskusteluun aina termi hyötysuhde. Sillä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon ilma-vesilämpöpumppu kuluttaa lämpöenergiaa kilowatteina tuottamaansa lämmityskilowattia kohden. Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa lämmitysenergiaa noin 25 kw pakkasista riippuen yhtä kuluttamaansa kilowattia kohden. Eli parhaimmillaan laite tuottaa yhdellä (1) kilowattitunnilla viisi (5) kilowattia lämpöenergiaa.

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhdetta voi pitää tietynlaisena iäisyyskeskusteluna. Todellisuudessa laitteiden valmistajat ja myyjät eivät voi luvata ympärivuotista hyötysuhdetta, vaan se on hyvin pitkälti riippuvainen ulkoilman lämpötilasta. Mitä kovempi pakkanen, sitä pienemmiksi hyötysuhde menee. Toki laitteillakin on merkitystä hyötysuhteen vaihteluun, mutta kaikissa pumpuissa hyötysuhde heikkenee pakkasten kiristyessä.

Mitä kovempi pakkanen, sitä pienemmälle hyötysuhde menee. Jos hyötysuhde on lähellä yhden suhde yhteen, niin laite ottaa lämmityksen avuksi sähkövastuksen. Tällöin luonnollisesti sähkönkulutus on kovempi. Ensimmäisenä markkinoille tulleet ilma-vesilämpöpumput ottavat sähkövastuksen kaveriksi jo 10–15 pakkasasteen lämpötiloilla. Nykylaitteet ovat kokemuksen perusteella kyenneet tuottamaan lämpöä yli yhden hyötysuhteella jopa yli 25 asteen pakkasilla, ennen kuin sähkövastus on tullut mukaan.

Mitä saat ilma-vesilämpöpumpun lisäksi?

Kuten aiemmin todettu, laadukkaimmat pumput eroavat toisistaan hyvin vähän. Laitteiden erot tulevat edellä mainitun tekniikkaeron lisäksi pääsääntöisesti ainoastaan vikaherkkyyksissä, etäohjauksissa sekä takuuajoissa.

Vaikka ilma-vesilämpöpumput ovat hyvin vaivattomia laitteita, vaativat nekin ajoittain huoltamista. Hankinnassa kannattaakin huolehtia, että asennuksesta vastaava yritys hoitaa kaikki huollot ajallaan ja huolehtii ilma-vesilämpöpumpun toimintakyvystä asiakkaan puolesta. Usein huolto on ennakoivaa, jolloin laitteen elinkaarta pystytään venyttämään jopa 20–30 vuoteen asti.

Lämpöpartion asentamissa ilma-vesilämpöpumpuissa asiakas saa paljon muutakin kuin itse pumpun. Tieto ja turva ovat jatkuvasti läsnä. Premium-palvelumme antaa automaattisen vikailmoituksen Lämpöpartion ympärivuorokautiseen huoltokeskukseen. Lämpöpartio pystyy kuittaamaan ja korjaamaan suurimman osan vikailmoituksista etänä. Jos tarve vaatii, huoltomies soittaa suoraan asiakkaalle ja sopii huoltokäynnistä paikan päälle. Mahdollinen vika löydetään välittömästi ja siihen reagoidaan heti – usein ennen kuin asiakas tätä edes huomaa.

Lue lisää ilma-vesilämpöpumppujen hinnasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilppi oikeasti maksaa?

 

Kiinnostuitko? Kysy lisää ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö