Paras ilma-vesilämpöpumppu sinun kotiisi? Huomioi nämä 10 asiaa!

Paras ilma-vesilämpöpumppu sinun kotiisi? Huomioi nämä 10 asiaa!

18.3.2022

Kuinka löytää juuri sinun kotiisi paras ilma-vesilämpöpumppu, kun markkinoilla on tarjolla kymmeniä eri merkkisiä ja erilaisia ilma-vesilämpöpumppuja? Listasimme 10 asiaa, jotka hankinnassa kannattaa huomioida ja pitää mielessä. Lue lisää!

Kuinka löytää juuri sinun kotiisi paras ilma-vesilämpöpumppu, kun markkinoilla on tarjolla kymmeniä eri merkkisiä ja erilaisia ilma-vesilämpöpumppuja? Ostajan saattaakin olla vaikea pysyä perillä eri laitteiden ominaisuuksista ja siitä, mikä olisi omaan kotiin paras ilma-vesilämpöpumppu.

Pumppujen teknisten ominaisuuksien viidakossa saattaa mennä pää helposti pyörälle, eivätkä ne lopulta kerro kovinkaan paljon siitä, miten pumppu toimii juuri sinun kotonasi. Totuus on, että laadukkaat ilma-vesilämpöpumput eroavat toisistaan melko vähän. Markkinoilla on ainakin kymmenkunta laadukasta merkkiä, joiden mallistoista löytyy erikokoisten kotien tarpeisiin sopivia ilma-vesilämpöpumppuja.

Laadukkaat ja parhaat ilma-vesilämpöpumput erottuvat heikommista malleista esimerkiksi pienemmällä vikaherkkyydellä, paremmalla toimintavarmuudella sekä elinkaarella ja tekniikalla. Me olemme Lämpöpartiossa yli 10 vuoden ja 5000 asennetun ilma-vesilämpöpumpun kokemuksella valikoineet mallistoomme seuraavat laatumerkit: Jäspi, Mitsubishi Heavy Industries, Daikin, Samsung ja Panasonic.

Etsinnässä paras-ilmavesilämpöpumppu – 10 huomioitavaa asiaa

Vaikka juuri koitimme väittää, että pumppujen tekniikkaa ei kannata aivan liikaa vertailla, niin listasimme 10 asiaa, jotka kannattaa huomioida ja pitää mielessä (mukana myös vähän sitä tekniikkaa).

Eli, kun etsinnässä on paras ilma-vesilämpöpumppu, ota huomioon nämä ja kysy niitä mahdolliselta ilma-vesilämpöpumpputoimittajaltasi:

 1. Takuu
  • Kesto ja sisältö – laatumerkeillä on minimissään 5 vuoden täystakuu
 2. Huolto
  • Tarjoaako asennuksesta vastaava yritys huoltoa paikkakunnallesi? Miten huollon tavoittaa ja kuinka nopeasti apua saa? 
 3. Kondenssiveden ohjaus
  • Ilma-vesilämpöpumpusta syntyy kondenssi- eli sulamisvettä. Miten asentava yritys on ratkaissut sen? Miten sulamisveden jäätyminen ratkaistaan?
 4. Laitteen valmistaja
  • Ilma-vesilämpöpumpu on pitkäaikainen investointi. Onko merkki sellainen, joka pystyy toimittamaan varaosia pumppuun vielä 10-15 vuoden kuluttua?
 5. Ulkoyksikön runko
  • Miten jämäkkä runko on ja onko se suunniteltu Suomen olosuhteisiin? Onko runko eristetty vai pelkkä pelti?
 6. Kompressori
  • Onko pumpussa inverter- vai on/off-kompressori? Moderneissa kotitalouksiin suunnitelluissa pumpuissa on yleensä inverter-kompressori, joka luovuttaa tehoja joustavasti tarpeen mukaan. Tämä säästää sekä energiaa että rahaa.
 7. Etähallinta ja -seuranta
  • Haluatko ohjata ja seurata ilma-vesilämpöpumppusi toimintaa myös etänä puhelimella?
 8. Sähkövastuksen teho pakkasilla
  • Ilma-vesilämpöpumppujen tehot laskevat kovissa pakkasissa, jolloin rinnalle tarvitaan varalämmitysjärjestelmä. Se on usein pumppuun integroitu sähkövastus. Sähkövastuksen tehon tulee riittää kattamaan talon huipputehontarve.
 9. Äänentaso
  • Nimellisteho ja korkein äänitaso. Huomioi myös ulkoyksikön sijoituspaikka – sillä voidaan vaikuttaa paljon ääneen.
 10. Pumpun teho
  • Siihen, miten tehokas ilma-vesilämpöpumppu on paras, vaikuttaa mm. kodin ikä, koko ja lämmönjakojärjestelmä (patteri- vai lattialämmitys).

 

Paras ilma-vesilämpöpumppu, mutta surkea lopputulos?

Vaikka valittu pumppu vaikuttaisi ylivoimaisesti markkinoiden parhaalta, voi hankinta mennä kuitenkin kahdessa asiassa totaalisesti mönkään. Kaksi tärkeintä asiaa ilma-vesilämpöpumpun hankinnassa ovat:

1. Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus

Jokainen kiinteistö on erilainen ja lämmitystarpeet riippuvat niin kiinteistön teknisistä ominaisuuksista kuin sen käyttötavoista. Ennen hankintaa selvitä ammattilaisen kanssa kiinteistösi käyttötarpeet ja energiankulutus. Oikea mitoitus vaikuttaa muun muassa hyötysuhteeseen, kestävyyteen ja melutasoon. Oikea mitoitus on avain siihen, että pumpulla on mahdollisuus toimia optimaalisesti ja tuottaa mahdollisimman paljon tehoja ja säästöjä – jopa 50-60 % alennuksen vuosittaiseen lämmityslaskuun.

2. Ilma-vesilämpöpumpun asennus

Asiantuntevat ja kokeneet asentajat tuntevat laitteet ja tekniikan sekä asennukseen liittyvät haasteet. Usein onkin järkevää hankkia laite ja asennus samasta paikasta. Et jää myöskään mahdollisissa vika- ja neuvontatapauksissa toimittajan ja asentajan vastuuerimielisyyksien uhriksi.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii mm. sähkö-, putki- ja kylmäainetöitä ja -luvat. Ei ole myöskään aivan sama, miten pumppujen ulkoyksiköiden sulamisvedet ohjataan. Huonosti ohjatut sulamisvedet muuttavat pihan helposti luistinradaksi.

Lisäksi on tärkeää, että ilma-vesilämpöpumppu säädetään toimimaan oikein. Usein oikeiden säätöjen löytämiseen voi mennä kuukausia, jopa ensimmäinen käyttövuosi. Tällöin pumpun todelliset säästöt realisoituvat vasta tulevina vuosina. Onkin tärkeää valita pitkäaikainen kumppani, joka huolehtii, että pumpun säädöistä ja huollosta huolehditaan myös pitkällä aikajänteellä.

Ja tietysti on tärkeää, että sekä ilma-vesipumpun ulko- että sisäyksikkö on asennettu ammattimaisesti, jotta sekä kotisi ulkopuoli että pannuhuone näyttävät hyvältä.

Tutustu myös ilma-vesilämpöpumppujen hintaan ja lue kirjoittamamme artikkeli: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilppi oikeasti maksaa?

Jos kiinnostuit, niin ota yhteyttä ja pyydä maksuton kartoitus ja tarjous!

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö