Hyydyttikö pakkanen ilma-vesilämpöpumpun? Muista nämä!

Toimiiko ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

25.1.2022

Tässä artikkelissa kerromme, miten ilma-vesilämpöpumppu toimii pakkasella, sekä mitä pumpun hankinnassa kannattaa huomioida Suomen sääolot huomioiden. Lue alta lisää!

Ilma-vesilämpöpumppu toimii myös pakkasella sekä Suomen sääolosuhteissa. Kovilla pakkasilla, kun lähestytään 25 pakkasastetta, lämpöpumppujen teho kuitenkin yleisesti laskee, jolloin rinnalle tarvitaan varajärjestelmä.

Ilma-vesilämpöpumpun teho ja Suomen sääolot

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan, kun ulkolämpötila on suurinpiirtein +10 ja -10 asteen välillä. Suomessa valtaosa vuodesta, eli suurinpiirtein 60 %, on lämpötilaltaan tällaista säätä.

Yleisesti eniten tehoa ilma-vesilämpöpumpuista saa irti, kun pakkasta on enintään -15 astetta. Tällöin ne pystyvät tuottamaan +55 asteen lämpöistä vettä, jota vanhat patteriverkostot ja käyttövesiverkostot vaativat.

Pakkaskautena ilma-vesilämpöpumpun lämmöntuotto suhteessa sen käyttämään sähköenergiaan pienenee. Osan ilma-vesilämpöpumppujen lämmöntuotto hiipuu kokonaan noin -20–25 asteen ulkolämpötiloissa, mutta tehokkaimmat laitteet tuottavat energiaa vielä 25 pakkasasteessakin.

Mitä eteläisemmässä Suomessa asutaan, sitä vähemmän yli -20 asteen pakkaspäivä vuoteen mahtuu. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu siis lämpötilojen puolesta Suomen ilmastoon ja pakkasiin mainiosti.

Suomen ilmastossa laadukkaan lämpöpumpun koko lämmityskauden lämpökerroin on 4. Tämä tarkoittaa siis, että yhdellä sähköyhtiöltä ostetulla kilowatilla tuotetaan 4 kilowattia lämpöä.

Ilma-vesilämpöpumpun toiminta pakkasella

Vaikka ilma-vesilämpöpumppu toimii kovillakin pakkasilla, kannattaa muistaa, että lämpötilan laskiessa lämpöpumpulla saatava lämmitysenergian määrä ja laitteen hyötysuhde laskevat.

Ilma-vesilämpöpumppu antaa noin 50 prosenttia vähemmän tehoa -20 asteen kelillä kuin +7 asteen lämpötilassa. Markkinoilla on kuitenkin tehokkaampiakin laitteita. Myös ilma-vesilämpöpumppujen teknologia kehittyy koko ajan.

Jos ilma-vesilämpöpumpun lämpökerroin on +10 – -10 lämpötilassa jopa 4, on se -20 asteen lämpötilassa noin 1,5. Lattialämmityksellä hyötysuhde on usein parempi kuin patterilämmityksellä.

Ilma-vesiämpöpumppua ei tarvitse sammuttaa kovillakaan pakkasilla. Pumppujen ohjausautomatiikka pitää huolen siitä, että lämpöpumppu ei vaurioidu ankarissakaan olosuhteissa.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös ilma-vesilämpöpumppujen sulamisveteen. Ammattitaitoinen asentaja ohjaa veden niin, ettei piha muistuta pakkaspäivinä luistinrataa.

Ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee kovilla pakkasilla varajärjestelmän

Ilma-vesilämpöjärjestelmä koostuu mm. ulkoyksiköstä ja sisäyksiköstä. Vaikka ulkoyksikkö on usein näkyvämpi osa, ohjataan järjestelmää sisäyksiköstä. Koska ilma-vesilämpöpumpun kyky tuottaa tehoa heikkenee kovilla pakkasilla, tarvitsee se tuekseen toisen lämmitysmuodon, varajärjestelmän.

Uudiskohteissa, tai kun kiinteistön lämmitys uusitaan kokonaan, lämpöpumpun rinnalle kytketään usein lisälämmöksi sähkölämmitys. Usein varalämmitysjärjestelmänä käytetään ilma-vesilämpöpumpun omia sähkövastuksia

Vanhemmissa kiinteistössä voidaan ilma-vesilämpöpumpun rinnalle toiseksi lämmönlähteeksi jättää vanha lämmitysmuoto, kuten öljy- tai kaasulämmitys. Näin lämmönsaanti varmistetaan myös kaikkein tiukimmilla pakkasilla, kun lämpöpumpun tehot eivät enää riitä.

Haluatko tietää, mitä ilma-vesilämpöpumppu maksaa? Lue lisää artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilppi oikeasti maksaa?

 

Kiinnostuitko? Kysy lisää ja pyydä tarjous!

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö