Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus | Nämä asiat sinun tulee tietää!

Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus – pumpun hankinnan kriittisin vaihe

Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus on pumpun hankinnan tärkein vaihe. Mitoituksen laskennassa on lähtökohtana on mm. rakennuksen vuotuinen energiankulutus. Jotta pumpusta saadaan parhaat hyödyt irti, onkin tärkeää, että mitoituksessa käytetään todellisia ja toteutuneita lukuja. Lue lisää!

Kaikkein tärkein asia ilma-vesilämpöpumpun hankinnassa on ilma-vesilämpöpumpun mitoitus. Mitoituksella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että ilma-vesilämpöpumppu pystyy tuottamaan hyvällä hyötysuhteella lämpöä ja lämmintä käyttövettä kiinteistölle.

Oikea mitoitus vaikuttaa siihen, että ilma-vesilämpöpumppu toimii mahdollisimman hyvin sekä pitkään ja sillä saadaan parhaat mahdolliset energia- ja kustannussäästöt.

Pumpun hankkijan näkökulmasta huojentavaa on, että ilma-vesilämpöpumpun mitoitus on asia, jonka tekee pumppuja myyvä ja asentava ammattilainen. Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus tapahtuukin yleensä pumpun valmistajien omilla mitoitusohjelmilla.

Mitä on ilma-vesilämpöpumpun mitoitus?

Ilma-vesilämpöpumpun mitoituksen laskennassa lähtökohtana ovat:

  • rakennuksen vuotuinen energiankulutus
  • huipputehontarve kiinteistön lämmityksessä
  • huipputehontarve kiinteistön lämpimän käyttöveden tuottamisessa

 

Näiden arvojen perusteella voidaan määritellä millainen ja kuinka tehokas ilma-vesilämpöpumppu kohteeseen kannattaa hankkia.

Pientaloissa – kuten omakotitaloissa – ilma-vesilämpöpumppu mitoitetaan useasti kattamaan 100 % talon energiantarpeesta. Lämpöpumppu tarvitsee kuitenkin kovimmilla pakkasilla  varalämmön lähdettä, joka yleensä on sähkö.

Ilma-lämpöpumppua ei kannata kuitenkaan ylimitoittaa, sillä liian tehokas pumppu tuottaa lämmitysverkkoon liian kuumaa vettä, joka aiheuttaa ns. “pätkäkäyntiä”, kun pumppu tasaa huoneiston lämpötilaa pitämällä taukoa lämmityksessä. Tämän “pätkäkäynnin” seurauksena pumpun hyötysuhde ja saavutettavat hyödyt heikkenevät.

Ilma-vesilämpöpumpun mitoitusongelmat näkyvät pakkasella

Ilma-vesilämpöpumppu siirtää ulkoilmasta saadun lämpöenergian kiinteistön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään (patteri- tai lattialämmitys). Samalla se lämmittää kiinteistön käyttöveden. Tällä tavoin se eroaa kenties tutummasta ilmalämpöpumpusta, joka siirtää lämmön huoneilmaan.

Kovilla pakkasilla, kun lämpötila alkaa laskea alle 15 pakkasasteen, pumpun teho ei kuitenkaan riitä syöttämään vesikiertoiseen patterijärjestelmään tarpeeksi kuumaa vettä, jolloin tueksi tarvitaan varajärjestelmänä lisälämmitystä. Yleensä siitä huolehtii pumpun oma sähkövastus.

Tästä voi aiheutua ongelmia, mikäli mitoitusta ei ole tehty oikein tai asennusta asianmukaisesti. Yleisimmät pumppujen kanssa eteen tulleet ongelmat liittyvätkin laitteiston mitoitukseen, kun ilma-vesilämpöpumppu ei ole tuottanut järjestelmän toiminnan kannalta riittävän korkeaa menoveden lämpötilaa.

Kaikkein kylmimmillä keleillä ilma-vesilämpöpumppu sammuttaa itsensä. Tästä syystä pumpun sähkövastuksen tai varalämmönlähteen (puu, öljy tms.) on oltava teholtaan vähintään yhtä suuri kuin rakennuksen suurin lämmitys- ja käyttöveden keskimääräinen tehonkulutus.

Mikäli ilma-vesilämpöpumppu on teholtaan liian pieni kiinteistöön, voi sähkövastuksen rooli nousta vuoden aikana liian suureksi, jolloin haluttuja säästöjä ei synny.

Mitä ostajan on hyvä tietää mitoituksesta?

Koska ilma-vesilämpöpumpun mitoitus on pumpun hankinnan kriittisin vaihe, on tärkeää, että saneerauskohteeseen pumppua hankittaessa ostaja antaa mitoitusta varten aidot, oikeat ja toteutuneet kulutuslukemat.

Ei siis kannata kaunistella numeroita tai pyöristellä niitä ylös tai alaspäin. Virheelliset lukemat voivat vaikuttaa hyvinkin paljon pumpusta saataviin säästöihin.

Vanhoissa kiinteistöissä hankaluuksia voi aiheuttaa myös se, että lämmityksessä on eri lämmönlähteitä sekaisin: ilmalämpöpumppu, puu tms. Silloin vastaus voi löytyä esimerkiksi ajasta ennen ilmalämpöpumpun hankintaa. Asiasta kannattaa kuitenkin aina informoida ilma-vesilämpöpumpun toimittajaa, joka osaa ottaa asian huomioon mitoituksessa.

Uudiskohteessa mitoituksen apuna voidaan käyttää myös talon energiatodistusta. Energiatodistusta ei kuitenkaan kannata pitää absoluuttisena totuutena ja sen lisäksi kannattaa pyytää lämpöpumpputoimijan tekemä mitoitus.

Patteriverkoston kunto ja varsinkin sen lämmönluovutuskyky vaikuttavat myös mitoitukseen. Mitä parempi lämmönluovutuskyky patteriverkostolla on sitä viileämpää voi verkostoon ajettu menovesi olla. Ja mitä viileämpää menovettä verkostoon voidaan ajaa sitä tehokkaammin ja paremmalla hyötysuhteella ilma-vesilämpöpumppu toimii.

Muista nämä ilma-vesi-lämpöpumpun mitoituksessa

  • Varmista, että pumpun toimittaja tekee ja esittää AINA mitoituslaskelman
  • Ilma-vesilämpöpumppu kannattaa mitoittaa kattamaan 100 % kiinteistön huipputehontarpeesta
  • Voit pyytää mitoituslaskelman ja tarjotuksen usealta toimittajalta vertailua varten
  • Ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee koville pakkasille aina varajärjestelmän – usein se on pumpun oma sähkövastus
  • Anna mitoitusta varten aina realistiset luvut kiinteistön energiankulutuksesta
  • Oikea mitoitus tuo parhaat säästöt ja pumppu maksaa itsensä nopeammin takaisin
  • Pyydä tietoa ja apua pumppujen toimittajalta – heidän tehtävänsä on opastaa sinua oikean ratkaisun löytämisessä

 

Haluatko apua ilma-vesilämpöpumpun mitoitukseen?

Kiinnostuitko ilma-vesilämpöpumpun hankinnasta? Ota yhteyttä, autamme mielellämme. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Pyydä maksuton kartoitus ja tarjouspyyntö alta.

Jos ilma-vesilämpöpumpun hankinta kiinnostaa, niin lue lisää myös hinnasta artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilp oikeasti maksaa?

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö