Ota some seurantaan
Ilma-vesilämpöpumppu toimii myös pakkasella sekä Suomen sääolosuhteissa. Kovilla pakkasilla, kun lähestytään 25 pakkasastetta, lämpöpumppujen teho kuitenkin yleisesti laskee, jolloin rinnalle tarvitaan varajärjestelmä.
Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan, kun ulkolämpötila on suurinpiirtein +10 ja -10 asteen välillä. Suomessa valtaosa vuodesta, eli suurinpiirtein 60 %, on lämpötilaltaan tällaista säätä.
Yleisesti eniten tehoa ilma-vesilämpöpumpuista saa irti, kun pakkasta on enintään -15 astetta. Tällöin ne pystyvät tuottamaan +55 asteen lämpöistä vettä, jota vanhat patteriverkostot ja käyttövesiverkostot vaativat.
Pakkaskautena ilma-vesilämpöpumpun lämmöntuotto suhteessa sen käyttämään sähköenergiaan pienenee. Osan ilma-vesilämpöpumppujen lämmöntuotto hiipuu kokonaan noin -20–25 asteen ulkolämpötiloissa, mutta tehokkaimmat laitteet tuottavat energiaa vielä 25 pakkasasteessakin.
Mitä eteläisemmässä Suomessa asutaan, sitä vähemmän yli -20 asteen pakkaspäivä vuoteen mahtuu. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu siis lämpötilojen puolesta Suomen ilmastoon ja pakkasiin mainiosti.
Suomen ilmastossa laadukkaan lämpöpumpun koko lämmityskauden lämpökerroin on 4. Tämä tarkoittaa siis, että yhdellä sähköyhtiöltä ostetulla kilowatilla tuotetaan 4 kilowattia lämpöä.
Vaikka ilma-vesilämpöpumppu toimii kovillakin pakkasilla, kannattaa muistaa, että lämpötilan laskiessa lämpöpumpulla saatava lämmitysenergian määrä ja laitteen hyötysuhde laskevat.
Ilma-vesilämpöpumppu antaa noin 50 prosenttia vähemmän tehoa -20 asteen kelillä kuin +7 asteen lämpötilassa. Markkinoilla on kuitenkin tehokkaampiakin laitteita. Myös ilma-vesilämpöpumppujen teknologia kehittyy koko ajan.
Jos ilma-vesilämpöpumpun lämpökerroin on +10 – -10 lämpötilassa jopa 4, on se -20 asteen lämpötilassa noin 1,5. Lattialämmityksellä hyötysuhde on usein parempi kuin patterilämmityksellä.
Ilma-vesiämpöpumppua ei tarvitse sammuttaa kovillakaan pakkasilla. Pumppujen ohjausautomatiikka pitää huolen siitä, että lämpöpumppu ei vaurioidu ankarissakaan olosuhteissa.
Kannattaa kiinnittää huomiota myös ilma-vesilämpöpumppujen sulamisveteen. Ammattitaitoinen asentaja ohjaa veden niin, ettei piha muistuta pakkaspäivinä luistinrataa.
Ilma-vesilämpöjärjestelmä koostuu mm. ulkoyksiköstä ja sisäyksiköstä. Vaikka ulkoyksikkö on usein näkyvämpi osa, ohjataan järjestelmää sisäyksiköstä. Koska ilma-vesilämpöpumpun kyky tuottaa tehoa heikkenee kovilla pakkasilla, tarvitsee se tuekseen toisen lämmitysmuodon, varajärjestelmän.
Uudiskohteissa, tai kun kiinteistön lämmitys uusitaan kokonaan, lämpöpumpun rinnalle kytketään usein lisälämmöksi sähkölämmitys. Usein varalämmitysjärjestelmänä käytetään ilma-vesilämpöpumpun omia sähkövastuksia
Vanhemmissa kiinteistössä voidaan ilma-vesilämpöpumpun rinnalle toiseksi lämmönlähteeksi jättää vanha lämmitysmuoto, kuten öljy- tai kaasulämmitys. Näin lämmönsaanti varmistetaan myös kaikkein tiukimmilla pakkasilla, kun lämpöpumpun tehot eivät enää riitä.
Haluatko tietää, mitä ilma-vesilämpöpumppu maksaa? Lue lisää artikkelistamme: Ilma-vesilämpöpumpun hinta – mitä vilppi oikeasti maksaa?
Kiinnostuitko ilma-vesilämpöpumpuista sekä ekologisista ja omavaraisista lämmitysmuodoista?
Ota yhteyttä, autamme mielellämme. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.
Pyydä maksuton kartoitus ja tarjouspyyntö alta.
Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.