Ilma-vesilämpöpumppu – Mitä eroa eri pumpuilla

9.12.2020

Markkinoilla on lukuisia eri valmistajien tarjoamia ilma-vesilämpöpumppuja. Laitteissa on eroja, mutta kun vertaillaan laadukkaimpia pumppuja, erot ovat todella pieniä. Tässä artikkelissa avaamme tyypillisimpien laitteiden eroja sekä niiden tekniikkaa.

Ilma-vesilämpöpumppuja löytyy markkinoilta lukuisia erilaisia malleja. Laadukkaat laitteet erottuvat heikommista malleista esimerkiksi pienemmällä vikaherkkyydellä, paremmalla toimintavarmuudella sekä elinkaarella ja tekniikalla. Laadukkaissa laitteissa erot kaventuvat huomattavasti, eikä niissä ole merkittäviä eroja keskenään. Laatua on kuitenkin äärettömän vaikea mitata ostohetkellä. Kaksi eniten asennettua laitetyyppiä eroaa toisistaan selvästi. Kysymys on siitä, käyttääkö laite ns. monoblock-tekniikkaa vai split-tekniikkaa.

On selvää, että jos haluaa mahdollisimman helppokäyttöisen, toimintavarman ja kaikin puolin huolettoman lämmitysmuodon kotiinsa, kannattaa valita laadukas ilma-vesilämpöpumppu. Riippuen nykyisestä lämmitysmuodosta, on laadukkaalla ilma-vesilämpöpumpulla mahdollista saavuttaa jopa 50-70 prosentin vuotuiset säästöt.

Miksi Lämpöpartio asentaa vain Mitsubishi Heavy Industry ilma-vesilämpöpumppuja?

Lämpöpartio on 12 vuotisen historiansa aikana asentanut ja testannut lukuisia eri ilma-vesilämpöpumppuja. Pitkän kehitystyön ja asiakastyytyväisyyden tuloksena olemme päätyneet asentamaan asiakkaillemme ainoastaan Mitshubishi Heavy Industry ilma-vesilämpöpumppuja.

Mitsubishi heavy Industry ilma-vesilämpöpumppu on kokemuksemme perusteella tuonut vähiten reklamaatioita sekä vähiten takuunalaisia huoltoja. Se on käytettävyydeltään äärimmäisen helppokäyttöinen.

Vuodesta 2016 lähtien Lämpöpartio on asentanut Mitsubishi Heavy Industry ilma-vesilämpöpumppuja yksinmyyntioikeudella Suomessa.

Mitsubishi Heavy Industry ilma-vesilämpöpumppu
Mitsubishi Heavy Industry ilma-vesilämpöpumppu

Monoblock vai Split? – Haluatko ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön ja varaajayksikön välillä kulkevan kaasun vai veden?

Ilma-vesilämpöpumput jakautuvat teknisesti kahteen eri tyyppiin, jotka ovat Monoblock-tekniikka ja Split-tekniikka. Molemmissa toimintaperiaate on muuten sama, mutta pumppujen käyttämä kylmäaine tekee työnsä eri paikassa. Monoblockissa kylmäaine luovuttaa lämmön veteen ulkoyksikössä ja Splitissä sisälle asennetussa varaajassa.

Varsinaisesti tekniikoissa ei ole merkittävää eroa. Merkittävin ero on kuitenkin se, että Monoblock-laitteissa on ”pieni varaaja” ulkoyksikössä. Toimintahäiriön tai pitkän sähkökaton sattuessa, vieläpä jos ulkona on kova pakkanen, jää asiakkaan vastuulle huolehtia ulkoyksikön varaajan tyhjentämisestä. Vaikka Monoblockin ulkoyksiköt ovat tarkemmin eristettyjä, mistä johtuen ne ovat myös fyysisesti isompia, ei sen jäätymättömyydelle anneta takuita. Jäälyhtyjä tehneet ihmiset tietävät, kuinka nopeasti kymmenen litran ämpäri jäätyy talvipakkasilla. Monoblock-pumppuihin on tehty kylmäainetyöt tehtaalla valmiiksi, mistä johtuen asentajalla tai firmalla ei myöskään tarvitse olla kylmäaineiden käsittelyyn vaadittavia lupia.

Split-tekniikkaan perustuvissa ilma-vesilämpöpumpuissa kylmäaine luovuttaa lämmön veteen sisälle asennetussa varaajayksikössä, joten huolta itsetehtävistä toimista kovimmilla pakkasilla tai toimintahäiriön sattuessa ei ole.

Olemme asentaneet molempiin tekniikkoihin perustuvia ilma-vesilämpöpumppuja vuosina 2010–2015. Vuonna 2015 saavutimme Suomessa markkinajohtajan aseman ja päätimme keskittyä ainoastaan yhteen pumppuun nojaten asiakkailta saamaamme palautteeseen ja kokemukseen. Vuodesta 2016 meillä on ollut yksinmyyntioikeus edustamaamme laitteeseen Suomessa, ja siitä eteenpäin olemme asentaneet Mitshubishi Heavy Industryn Split-tekniikkaan perustuvia pumppuja. Pitkän kokemuksen ja testaamisen myötä Split-tekniikka soveltuu mielestämme parhaiten Suomen sääolosuhteisiin.

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on iäisyyskeskustelu

Kun puhutaan mahdollisimman kustannustehokkaasta kodin lämmityksestä, nousee keskusteluun aina termi hyötysuhde. Sillä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon pumppu kuluttaa lämpöenergiaa kilowatteina tuottamaansa lämmityskilowattia kohden. Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa lämmitysenergiaa noin 2-5 kw pakkasista riippuen yhtä kuluttamaansa kilowattia kohden. Eli parhaimmillaan laite tuottaa yhdellä (1) kilowattitunnilla viisi (5) kilowattia lämpöenergiaa.

Ilma-vesilämäpöpumpun hyötysuhdetta voi pitää tietynlaisena iäisyyskeskusteluna. Todellisuudessa laitteiden valmistajat ja myyjät eivät voi luvata ympärivuotista hyötysuhdetta, vaan se on hyvin pitkälti riippuvainen ulkoilman lämpötilasta. Mitä kovempi pakkanen, sitä pienemmiksi hyötysuhde menee. Toki laitteillakin on merkitystä hyötysuhteen vaihteluun, mutta kaikissa pumpuissa hyötysuhde heikkenee pakkasten kiristyessä.

Lämpöpartio auto
Lämpöpartio tarjoaa ilma-vesilämpöpumpuille kattavat huoltopalvelut

Mitä kovempi pakkanen, sitä pienemmälle hyötysuhde menee. Jos hyötysuhde on lähellä yhden suhde yhteen, niin laite ottaa lämmityksen avuksi sähkövastuksen. Tällöin luonnollisesti sähkönkulutus on kovempi. Ensimmäisenä markkinoille tulleet ilma-vesilämpöpumput ottavat sähkövastuksen kaveriksi jo 10–15 pakkasasteen lämpötiloilla. Nykylaitteet ovat kokemuksen perusteella kyenneet tuottamaan lämpöä yli yhden hyötysuhteella jopa yli 25 asteen pakkasilla, ennen kuin sähkövastus on tullut mukaan.

Kiinnitä huomiota myös siihen, mitä saat ilma-vesilämpöpumpun lisäksi

Kuten artikkelissa on todettu, laadukkaimmat pumput eroavat toisistaan hyvin vähän. Laitteiden erot tulevat edellä mainitun tekniikkaeron lisäksi pääsääntöisesti ainoastaan vikaherkkyyksissä, etäohjauksissa sekä takuuajoissa.

Vaikka ilma-vesilämpöpumput ovat hyvin vaivattomia laitteita, vaativat nekin ajoittain huoltamista. Lämpöpartio hoitaa kaikki huollot ajallaan ja huolehtii ilma-vesilämpöpumpun toimintakyvystä asiakkaan puolesta. Usein huolto on ennakoivaa, jolloin laitteen elinkaarta pystytään venyttämään jopa 20–30 vuoteen asti.

Lämpöpartion asentamissa ilma-vesilämpöpumpuissa asiakas saa paljon muutakin kuin itse pumpun. Tieto ja turva ovat jatkuvasti läsnä. Uusi Premium-palvelu antaa automaattisen vikailmoituksen lämpöpartion ympärivuorokautiseen huoltokeskukseen. Lämpöpartio pystyy kuittaamaan ja korjaamaan suurimman osan vikailmoituksista etänä. Jos tarve vaatii, huoltomies soittaa suoraan asiakkaalle ja sopii huoltokäynnistä paikanpäällä. Mahdollinen vika löydetään välittömästi ja siihen reagoidaan heti – usein ennen kuin asiakas tätä edes huomaa.

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpuista:

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä kun lähetät tietosi oheisella lomakkeella.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö
Pyydä tarjous

Voita ilma-vesilämpöpumppu asennettuna kotiisi!

Osallistu Lämpöpartion uskomattomaan ilma-vesilämpöpumppuarvontaan! Arvomme kaikkien tarjouksen pyytäneiden kesken huippuluokan ilma-vesilämpöpumpun asennettuna.
Arvonta on käynnissä helmikuun 2022 loppuun. Varmista, että olet mukana!