Ilma-vesilämpöpumppu ja patterilämmitys | Lämpöpartio

Ilma-vesilämpöpumppu ja patterilämmitys – huomioi nämä 3 seikkaa

Ilma-vesilämpöpumppu siirtää ilmassa olevan energian kiinteistön lämmitys- ja käyttöveteen. Jotta ilma-vesilämpöpumppu voi toimia, tulee kiinteistössä olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä: patterilämmitys tai lattialämmitys. Lue 3 tärkeää seikkaa, jotka kannattaa huomioida ilma-vesilämpöpumppu ja patterilämmitys -yhdistelmästä!

Ilma-vesilämpöpumppu siirtää ilmassa olevan energia kiinteistön lämmitys- ja käyttöveteen. Jotta ilma-vesilämpöpumppu voi toimia, tulee kiinteistössä olla vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä: patterilämmitys tai lattialämmitys.

Lähtökohtaisesti kohteissa, joissa ilma-vesilämpöpumppu yhdistetään lattialämmitykseen, saadaan ilma-vesilämpöpumpusta enemmän tehoa irti. Silti myös kiinteistössä, joissa on vesikiertoinen patterilämmitys, saadaan ilma-vesilämpöpumpulla huomattavia lämmityssäästöjä, jopa 50-60 %.

Hankittaessa ilma-vesilämpöpumppu kiinteistöön, jossa on vesikiertoinen patterilämmitys, kannattaa huomioida kolme asiaa:

  1. Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde
  2. Nykyisten pattereiden kunto
  3. Uuden lämmitysjärjestelmän mitoitus ja säätö

 

Hyötysuhde, ilma-vesilämpöpumppu ja patterilämmitys

Verrattuna lattialämmitykseen, patterilämmitys tarvitsee – varsinkin pakkasilla – enemmän ja lämpimämpää vettä. Siksi patterilämmitteiseen kiinteistöön kannattaa valita ilma-vesilämpöpumppu, joka pystyy tuottamaan hyvällä hyötysuhteella lämmintä vettä kovillakin pakkasilla. Tällä voidaan vaikuttaa siihen, että ilma-vesilämpöpumppu ja patterilämmitys -yhdistelmällä lämmityskustannukset saadaan mahdollisimman alas.

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan, kun ulkolämpötila on suurinpiirtein +10 ja -10 asteen välillä. Suomessa valtaosa vuodesta, eli suurinpiirtein 60 %, on lämpötilaltaan tällaista säätä.

Yleisesti eniten tehoa ilma-vesilämpöpumpuista saa irti, kun pakkasta on enintään -15 astetta. Tällöin ne pystyvät tuottamaan +55 asteen lämpöistä vettä, jota vanhat patteriverkostot ja käyttövesiverkostot vaativat.

Kovissa pakkasissa ilma-vesilämpöpumpun rinnalle tarvitaan varajärjestelmä. Usein varalämmitysjärjestelmänä käytetään ilma-vesilämpöpumpun omia sähkövastuksia.

Vanhemmissa kiinteistössä voidaan ilma-vesilämpöpumpun rinnalle toiseksi lämmönlähteeksi jättää vanha lämmitysmuoto, kuten öljy- tai kaasulämmitys.

Markkinoilla on olemassa monenlaisia ja merkkisiä ilma-vesilämpöpumppuja. Laadukkaat ilma-vesilämpöpumput – ja niiden hyötysuhteet – eivät juurikaan eroa toisistaan. Olemme Lämpöpartiossa tehneet vuodesta 2011 yli 5000 ilma-vesilämpöpumppuremonttia ja valikoineet tuotteemme niin, että ne ovat laadukkaita ja sopivat juuri Suomen vaativiin olosuhteisiin. Valikoimissamme on muun muassa seuraavia merkkejä: Jäspi, Mitsubishi Heavy Industries, Daikin, Samsung ja Panasonic.

Jos haluat tietää lisää, miten ilma-vesilämpöpumppu toimii kylmissä olosuhteissa, lue artikkelimme: Toimiiko ilma-vesilämpöpumppu pakkasella?

Energiatehokkailla pattereilla enemmän tehoa lämmityksestä

Patteriremontti, eli lämpöverkkoremontti, voi tulla kyseeseen samalla, kun kiinteistöön asennetaan ilma-vesilämpöpumppu – ainakin nykyisten pattereiden kunto kannattaa tarkistuttaa. Patteriremontti voi olla ajankohtainen, kun vanhojen pattereiden energiatehokkuus on laskenut tai kun putkisto on haurastunut ja vesivahingon riski kasvaa.

Jos vanhat patterit ovat uusimisen tarpeessa, kannattaa kiinteistöön asentaa suuret patterit, jotka ovat tehokkaita matalammilla lämpötiloilla, mikä parantaa koko järjestelmän hyötysuhdetta. Tällöin patteriverkon menoveden maksimilämpötilan tavoite on hyvä olla noin +45 astetta, jolloin ilma-vesilämpöpumpuista saadaan hyvin tehoja irti.

Ilma-vesilämpöpumpun mitoitus, säätö ja huolto takaa pitkän toiminnan

Kuten todettu, ilma-vesilämpöpumppuja on tarjolla hyvin erilaisia ja erilaatuisia. Tärkeintä pumpun hankinnassa onkin, että valitset kiinteistöösi juuri oikeanlaisen ja oikein mitoitetun pumpun.

Jokainen kiinteistö on erilainen ja lämmitystarpeet riippuvat niin kiinteistön teknisistä ominaisuuksista kuin sen käyttötavoista. Ennen hankintaa selvitä ammattilaisen kanssa kiinteistösi käyttötarpeet ja energiankulutus. Oikea mitoitus vaikuttaa muun muassa hyötysuhteeseen, kestävyyteen ja melutasoon.

Lisäksi on tärkeää, että ilma-vesilämpöpumppu säädetään toimimaan oikein. Usein oikeiden säätöjen löytämiseen voi mennä kuukausia, jopa ensimmäinen käyttövuosi. Tällöin pumpun todelliset säästöt realisoituvat vasta tulevina vuosina. Onkin tärkeää valita pitkäaikainen kumppani, joka huolehtii, että pumpun säädöistä ja huollosta huolehditaan myös pitkällä aikajänteellä.

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpusta ja sen hankinnasta seuraavista artikkeleistamme:

 

Haluaisitko apua ilma-vesilämpöpumpun hankintaan?

Kiinnostuitko ilma-vesilämpöpumpuista sekä ekologisista ja omavaraisista lämmitysmuodoista?

Ota yhteyttä, autamme mielellämme. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Pyydä maksuton kartoitus ja tarjouspyyntö alta.

Pyydä tarjous

Olemme yhteydessä viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Lämpöpartio - Tarjouspyyntö